Semalam kan di rumah MIL buat soto. Makanya, aku pun buatlah begedil kentang special resepi dari mak aku ni. MIL tak pernah buat begedil ni. Jadi dia tugaskan aku untuk membuatnya..hehe.
Aku kalau masak soto, mesti buat begedil ni. Tak suka begedil daging sangat. Resepi yang ni lebih mudah dan sedap bagi aku. SRD pun sangat suka. Aku nak kongsi di sini kalau-kalau ada yang ingin mencuba.
Begedil yang baru siap di kepal |
Bahan-bahan:-
10 biji kentang saiz sederhana
Minyak untuk menggoreng
2 biji telur
Bahan tumbuk:-
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 genggam ikan bilis ( di buang taiknya ye)
3 batang cili padi
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
4 sudu besar ketumbar (lagi banyak lagi sedap sebenarnya tp jangan banyak sangat pulak)
garam secukup rasa
Begedil yang aku buat semalam |
- Kentang di buang kulit, dipotong 4 memanjang dan kemudian di goreng.
- Setelah di angkat, di lenyek semasa ia masih panas....
masa ni dah boleh ngap dah. - Setelah itu campurkan bahan-bahan yang di tumbuk tadi ke dalamnya. Gaul sebati.
- Kemudian, bolehlah mula kepal-kepal kan kentang tadi mengikut saiz yang anda suka. Kalau aku, suka macam saiz dalam gambar tu lah kan. Senang nak ngap masuk mulut...
- Pecahkan telur dan pukul macam nak goreng telur dadar tu. Masukkan begedil yang sudah di kepal kedalamnya. Dan kemudian bolehlah di goreng begedil tadi satu persatu.
- Setelah siap semua bolehlah di makan bersama soto ye...nyam-nyam, memang sedap.
Aku buat semalam tak cukup banyak kot. Mana taknya, sekejap je dah hampir licin. Kalau tak ingat orang belakang, sure dah licin..huhu. Kalau nak banyak, boleh ubah kuantiti bahan ikut saiz dan banyaknya kentang ye. Kalau terkurang tak sedap pulak.
Yang special dan lainnya dari resepi begedil kentang lain, sebab resepi mak aku ni ada ketumbar dan jintan, Tu yang sedap tu. Jintan kalau takde ok lagi, tapi ketumbar tu yang buat begedil ni sedap banget...hihi.
p/s: rasa pagi ni macam Monday blues je....semuanya terasa malas..huhu. tolong.
~ يوس ~
huyoo..buat begedil..ok..pinjam resepi..hehe..nnti rajin sy buat kat umah laa...bole?
ReplyDeleteanak2 mesti suke kan bwk begedil sebagai bekal..^^
mak mertua akak pun suka buat bergedil bilis.. mmg lagi sedap dari bergedil ayam atau daging.. itu yg bertambah2 makannya..
ReplyDelete@Adlan Solis
ReplyDeleteboleh saja adlan...
@Hanis Azla
ReplyDeletebetul kan kak. Saya pun suka begedil bilis ni dari daging. Lebih2 lagi ada ketumbar tu, rasanya lebih enak kan. Rasa lagi jimat sebab tak perlu beli daging kisar semua kan..
wah macam best harus di cuba nie...
ReplyDeletenape akak tak suka begedil daging?kan sedap jugak~
ReplyDeletesalam yus..sedapnya pulak begedil tu..nak try buatlah malam nanti..tq kongsi resipi
ReplyDelete@Amy Syaquena
ReplyDeletecubalah Amy..
terbaekk..pasni bley la blaja buat begedil lak..thanks siS! ^_^
ReplyDelete@atie
ReplyDeletemmg sedap jugak, cuma kan akak tulis tak suka sangat..means prefer yg ni lah...hehe.
Lagipun yg ni bahan lebih simple, tak perlu nak gi kedai cari daging, semua biasa ada di rumah...:D
Tapi kalau org hulur begedil daging ngap juga....haha.
@suri solehah
ReplyDeletehehe, kak suri cuba buat ye. Nanti info kat yus sedap tak...hehe
@YanaMIB
ReplyDeleteantara persediaan nak jd isteri kan yana...hihi.
akak suka mkn begedil jika mkn ngan soto..suko sgt weh..
ReplyDeletetapi nok buat malas dan xreti..hehe
cam sedap je tu, tp lagi sedap if yana tinggal makan, yana pn malas tp bila2 nanti cuba resepi akak ni suruh mak buat
ReplyDeletesedapnye lama tak makan...
ReplyDeletenak tanya sikit boleh tak...ukuran header kat atas tu berapa X berapa ye...
marvellous!
ReplyDelete@sarah-najwan
ReplyDeletesaya pun kalau buat begedil sebab nak makan dengan soto. Kalau makan dgn nasi, malas saya nak buat..hihi.
Soto tanpa begedil mcm kurang kick kan...:)
@ermayana a.k.a mrs mahzan
ReplyDeletehaha...suruh mak buat ke?
Ala yana buat sendiri pun takdelah susah sgt.
Tapi betul tu, lagi sedap bila tinggal makan je kan..:D
@Cik Jue
ReplyDeleteOh! Ukuran header tu saya buat 975px X 330px.
@Mak Su
ReplyDeletemak su cuba ye nanti..:)
FUHH,, ADA RESEPI.
ReplyDeleteBLH TRY PAS NI :-)
bergedil..nyum2...cma penah buat..tp x jadi..bole try buat lg ni..pinjam resepi ekh..
ReplyDeleteoh kalau step goreng kentang yg pertama tu ganti dgn rebus boleh tak ? sebab tk nk mkn minyak byk2 ..huhu
ReplyDeletebee tk pernah buat kentang begedil nih
@LYAfrina
ReplyDeletesilakan Lya bila berkesempatan. Jgn lupa info jadi tak ye..hehe
@Cma Shiema
ReplyDeletepractice make perfect. mana tahu kali ni menjadi kan...
@PuanBee
ReplyDeleteboleh Bee. Sebenarnya dulu pun yus rebus kentang tu. Tapi selalu salah budget. Kentang tu mesti terlembik, so, bila di kepal mudah terabur. Masuk dalam kuali nak goreng dengan telur lagi dia terabur, tu yg yus goreng, kentang tak terlalu empuk.
Tapi kalau bee pandai budget, ok je, kentang tak boleh terlalu empuk tau, nnti dia berterabur...huhu
kak, sampai sekarang saya x reti makan begedil...huhu...x tau nape...
ReplyDelete@wahida
ReplyDeletelaa ye ker? ada orang mmg tak suka kot. Lain orang lain citarasa kan...
Sedapnya begedil Yus buat. Yati punya version lain, kentang direbus, dan guna daging, dan sebelum goreng, golek dengan serbuk roti. (Serbuk roti sendiri tumbuk dari roti kering, bukan breadcrumbs yang dah siap dijual tu). Tapi next time nak cuba style Yus ni. Begedil ni, Yati suka makan ngan roti. :D
ReplyDeleteThanks share resepi tu ya!
senang rupa nyer buat bergedil nih?ku ni tau mkn jeeekkkk...kekeeke...:D
ReplyDelete1st time baca bergedil tu kentang digoreng dulu. Selama ni dok ingat kentang tu kena rebus dulu.
ReplyDeletePasni kena la belajar buat. Sedapppp!
sedap nye kak..ermm..nk kena blaja nie..kalau bli kat luar 1 ni da 50 sen kan..baik wat sendiri..jimat pon jimat..hehe..
ReplyDeletesalam
ReplyDeletedalam pantang , leh makan tak ???
Psst ..psst
nak tanya , cam ner nak banyakkan susu ????
@Yati
ReplyDeleteyus kadang2 rebus juga, tapi selalu salah budget. Nanti terlebih empuk kentang tu, trus susah nak kepal dan berterabur..huhu.
Serbuk roti, tak pernah cuba guna serbuk roti, mungkin yus boleh cuba juga nanti..hehe
@Mrs.Eady
ReplyDeleteOklah izwa, takdelah susah sgt. kalau free cubalah buat..hehe
@azieazah
ReplyDeletekalau di goreng lebih senang nak di kepal berbanding kalau di rebus. Tapi dua2 pun boleh..hehe
@niesz
ReplyDeleteha betul tu. Tapi biasa yg di jual kat luar tu begedil daging kan, ni begedil kentang bilis..hihi
@pB
ReplyDeleterasanya boleh kak...
kalau nak banyakkan susu tu yus pernah share di entri ini. Selain itu yus sekarang ambil produk Shaklee set B.
salam yus..sedap pegedil ni..boleh uba buat ni..
ReplyDeleteambik resepi ye..
biasa akak buat letak daging..
@kak Erna
ReplyDeleteboleh kak..
cuba begedil kentang bilis ni pulak kan. Lain sikit...hehe
sedap ni.. tak pernah buat.. sbb jarg ade stok kentang kat rumah.. len kali buleh la coba..
ReplyDelete@kakyong
ReplyDeletesaya mmg sentiasa ada stok kentang kakyong, sbb anak2 semua suka makan kentang. Mereka panggil potato...huhu
kak yus sue suka pegedil.. alahai nak belaja buat lah...
ReplyDelete@Isteri Yang Comel
ReplyDeleteapa lagi sue. Cubalah buat lepas ni, cuma yg ni bukan begedil daging lah. Tapi mmg sedap juga tau...