Dah dua kali Ahad kami balik ke Senggarang dari Melaka. Biasanya balik dari Melaka mesti hampir tengahari. Bila sampai kat Muar aje, perut dah mula lapar.
Teringat pada Medan Asam Pedas Parit Jawa, makanya kami pun singgah di sana untuk mencuba. Dah dua kali ke sana, alhamdulillah, memang menepati citarasa kami. Kali pertama pergi makan asam pedas ikan kembung, sebab ikan lain semua dah habis. Kali kedua pergi dapat merasa asam pedas ikan merah. Memang sedaplah. SRD dan anak-anak pun suka.
Aku tak tahu orang lain, tapi orang Johor biasanya mesti suka asam pedas kan.
Sepertia biasa, layan gambar ye...
Asam Pedas Mak Pon. Kedai yang ni paling ramai pelanggan, sampai tak cukup-cukup tempat, makanya kami ambil keputusan makan di situ juga. |
Tengok tu, habis licin, Abid dan Alia pun dah jadi penggemar asam pedas |
Ini gambar kali kedua pergi. Memang ramai yang ke sana, berderet-deret kereta. |
Sebelum pulang, ambil peluang bergambar di sini dulu. Memang ikan semua segar sebab naik je dari laut terus ke gerai kan. |
Ini pula asam pedas ikan kembung yang aku baru saja masak sebentar tadi. Hari ini lauk asam pedas lagi kami...hehe. |
~ يوس ~
naperlh namer mak pon....
ReplyDeleteWalaupun perut dah kenyang, terliur juga melihat gambar asam pedas tu...
ReplyDeletetetap maveles...telio eden...
ReplyDeleteasalam yus..sedapnya asam pedas..
ReplyDeletesaya pun suka asam pedas gak terutama yg ala2 pekat pedas masam2huh terangkat hirup kuah hehe
ReplyDeletesalam kak yus..uwaa..kecur air liur sy tengok asam pedas tu..kedai ni tepi jalan besar ke kak?rs mcm penah nmpk.cuma xberenti singgah la..nak msk sendiri,asyik xjd je..
ReplyDeleteMcm sedap aje.. dulu azi n aj selalu makan di simpang dekat Tman Wira Jaya tuh sedappppppp juga Yus.. Dia kata gerai bapak dia ada di Parit Jawa.. so lauk2 semua ambil dari sana hari2.. Wallahualam..
ReplyDelete@Ayuni
ReplyDeleteAkak mula2 tengok pun pelik kenapalah namanya mak pon..hihi
@kakcik
ReplyDeleteBoleh buat balik kerja nanti kakcik. Tapi asam pedas biasa sedap mkn waktu tengahari kan, kalau untuk mkn malam kureng sikit..
@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
ReplyDeleteBuat KakD, jgn tak buat, kang terus terliur pulak..hehe
@kak Erna
ReplyDeleteAsam pedas kak Erna mesti sedap juga ni kan...:)
@qemaishak
ReplyDeleteAkak pun suka hirup kuah dia qema, tp tak suka pekat sangat, suka yg sedang2 gitu..hehe
@Kamalia
ReplyDeleteKalau dari pekan Parit Jawa tu, kena belok satu simpang ke kiri. Ni kalau dari BP lah. Ada papan tanda, senang je nak cari tempatnya Kamalia..
@Ajzie
ReplyDeleteMemang sedap ajzie.
Yang kat Parit Raja, dekat Taman Wira Jaya tu yus pun selalu pergi dulu. Asam Pedas Kak Ani kan. Memang ada juga gerai dia di Parit Jawa tu, tapi masuk ke dalam sikit. Kami tengok yg ni lagi penuh orang, tu singgah Gerai Mak Pon ni aje..hehe
yup gerai mak pon mmg terbaik!! tp kalo sebelah mlm, ade 1 gerai je yg bukak.. saye slalu mkn malam kt situ..
ReplyDeleteYus, saya pnah makan kat sini, rasa nak angkat pinggan hirup kuah, tapi orang Johor memang mcm tu, kan. Last2 angkat pinggan hirup kuah... hihihi
ReplyDeleteowwhh.. asam pedas mmg feveret.. lama nya tak makan..
ReplyDeleteAsam pedas, colek roti pun sedap. :)
ReplyDeleteeh yus org muar ker ??
ReplyDeleteakak asal sana jugak .. belah ayah .. tapi di parit bakar ..
pernah lah dgr medan asam pedas nie cuma x pernah makan layie :)
asam pedas..mmg kesukaan ku ituuuu...
ReplyDeletemesti ramai org gi kedai Mak Pon tu ye...makan asam pedasnye tu..
MJ pun suka makan ikan pedas gak..
ReplyDeleteMemang menyelerakan :)
salam yus,saya juga antara pengemar asam pedas..sedap..
ReplyDeletemenu wajib seminggu mau 2@3 kali mak masak kat rumah asam pedas nih. asam pedas letak kicap pun sedap kan Abid! hehe.. kite pun kdg tu suka je letak kicap. hihi..
ReplyDeletekakyong pun belajar masak asam pedas dr org johor... :)
ReplyDeletelupa nak kabo, dah klik HB
ReplyDeleteakak, terliur saya tau tgk asam pedas tu..huhu.. kena la buat asam pedas minggu nie..hehehe
ReplyDeleterasa dia sama tak mcm asam pedas ali kat BP kat tepi sungai tu kak??..isk2x, sebut2 asam pedas nie makin terbayang2 plak..adoiyai!!
teringat asam pedas di melaka dulu ..alahai..
ReplyDelete@dhia fitriah
ReplyDeleteoo, malam pun ada ye. Dhia orang Muar ye? Tapi Gerai Mak Pon ni mmg ramai betul pelanggan dia kan..
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeletehihi, saya kalau makan yg sendiri buat tu memang angkat pinggan hirup kuah Sari, tp kat kedai, ambil sudu hirup kuah...hehe
@MULAN
ReplyDeletekalau lama tak makan, bolehlah buat kak Mulan...:)
@Yati
ReplyDeleteSaya cicah dengan lempeng pun sedap...:)
@ieda
ReplyDeleteLahir di Hospital Muar saya ni, tapi tak di besarkan di Muar. Suami mmg lahir dan di besarkan di Bakri Muar...hehe
Saya pun selalu lalu je Parit Jawa tu, baru dua kali menyinggah sana..hehe
@ainnoraini
ReplyDeleteMemang ramai pelanggan dia ainn, kita kena menunggu, orang baru habis je, dah ada orang lain. Macam tak sempat2 gitu..:D
@Myra Jay
ReplyDeleteSedap kan asam pedas...:)
@suri solehah
ReplyDeleteIngatkan orang belah sana suka gulai je..., asam pedas pun suka juga ye..:)
@Asmara
ReplyDeleteAkak kalau makan asam pedas mmg wajib letak kicap As. Meleleh rasa..sedap weh letak kicap kan..huhu
@kakyong
ReplyDeleteSiapa tu kakyong? Suami akak orang Johor ke?
TQ..klik hb..hehe
@Umie
ReplyDeleteAsam pedas Ali kat BP akak tak pernah cubalah. Tapi asam pedas akak buat pun boleh tahan rasanya..hihihihi.
@zino
ReplyDeleteMelaka pun mmg terkenal dengan asam pedas kan abah Zino.
masak asam pedas cicah roti pun sedap !
ReplyDeletesaya suka betul..
@a.z.r.i.n.a.03.07
ReplyDeletesaya tak pernah cuba cicah dengan roti, biasa cicah dengan lempeng..:)
ye saye org muar.. keje pon dekat2 parit jawa ni.. kdg2 lunch pon kt sini.. =)
ReplyDeletemmg tmpt saye lah parit jawe ni..