Friday, February 11, 2011

Home » , » Pokok Asam Jawa: Semua kenal pokok ni ye? Aku saja yang ketinggalan..(^_^)

Pokok Asam Jawa: Semua kenal pokok ni ye? Aku saja yang ketinggalan..(^_^)

Salam Pagi Jumaat...

Agak keletihan pagi ini. Batuk selsema semua ada. Apa pun aku nak sambung entri berkenaan pokok asam jawa seperti yang aku janjikan di entri ini.

Nampaknya hampir semua kenal dengan pokok asam jawa ni ye. Aku ingat semua tak kenal macam aku..:p.

Serius dah tua-tua ni baru aku kenal, tapi rasanya kalau tak nampak buahnya aku masih tak dapat nak cam betul ke itu pokok asam jawa.

Bila tengok buah asam jawa bergantungan macam ni, aku rasa lain macam saja...huhu. Takde rupa asam jawa pun....:D.

Ini pula buah asam jawa yang sudah di petik. (Tangan siapalah yang jadi model tu ye...:D)

Buah asam jawa yang dah siap di kupas kulitnya dan sedia untuk di ngap. Bukan aku yang makan, aku tak suka benda masam2 sangat ni..huhu

Abid, Alia, Arif dan atok ayah mereka di sisi pokok asam jawa yang rimbun daunnya tu. Sekali pandang rumah emak dan ayah aku ni macam kat tepi sungai pulak ye. Padahal kat tepi parit je....:)
Aku masih tak tahu, macam mana dari buah asam jawa yang nampak seperti di dalam gambar tu boleh bertukar menjadi asam jawa yang kita guna untuk masak tu? Apa proses yang di lalui dan bagaimana? Sesiapa yang dah biasa makan buah asam jawa yg masam dari pokok macam ni mesti tahu. Boleh cerita sikit tak?

Kenapa pula asam jawa yang biasa kita guna buat masak tu warnanya hitam ye.?Dia bertukar warna macam mana? Hehe...banyak soal pula aku ni kan. Ada yang boleh tolong jawabkan ke?

Walaupun pokok asam jawa kat rumah mak ni merimbum, serius kami tak pernah petik untuk makan pun, orang  lain yang dok sibuk petik dan makan. Emak saja tanam supaya kami kenal macam mana rupa pokok asam jawa tu kot...;).
~ يوس ~

19 comments:

  1. salam yus..terlepas pasal entri yus yg 1st tu,,tapi selalu gak tgk pokok asam ni..kalau belah utara dr kedah ke perlis sepanjang terusan tu ada pokok asam ni n besar..pasal nak buat asam tu kena tnggu masak dulu yus..byk peringkat gak..nk cerita nnti panjang lak komen ni hehe

    ReplyDelete
  2. salam yus..asam jawa yg muda tu sedap tau ! cicah garam perrrgghh sodap nyer..

    yus minta tolong like gambo una di fb boleh ?

    http://www.puanbee.com/2011/02/minta-tolong-like-gambar-una-join.html

    klik link yer

    ReplyDelete
  3. tu muda lg..kena tggu masak la kak..hehe..bila letak kt tgn br la nmpk asa jawa tu kecik.klu atas pokok..atie rs mcm besar sgt buah ye..hehe

    ReplyDelete
  4. waktu akak kecik dulu n duk kuarters,mmg ada pokok asam jawa besar nih dekat tangki air...buah asam jawa yang masak mmg kaler coklat hitam...sedap..yg ijau tu pun sedap dicicah garam belacan...slurp!!!

    ReplyDelete
  5. serius bgtau yus..akak tgk gmbr buah asam yg dikupas tu..kecur air liur..hehee

    akak pom..kalu xde buahnya..maka pokok pom xcam jgk yus..ehhee

    ReplyDelete
  6. sala yus,

    pokok ni mmg besar
    masa kecik2 dulu selalu main bwh pokok
    ni sambil kutip buahnya

    TQVM doa utk kak ati ye...

    sayanggg yus!!!

    ReplyDelete
  7. emm kita tahu tu pokok asam jawa tp kita pn tak tahu camane proses diorang buat utk jdkan cam asam jawa yg dibuat masak...hehe..kira tk dpt nk membantu...jom kak wat aiskrim

    ReplyDelete
  8. ha..ha.. bab proses tu saya pun blur juga.. agak2nya bila dah masak warnanya terus bertukar hitam dan boleh terus guna utk masakan kot..

    ReplyDelete
  9. buah asam jawa kaler hijo tu buat air liur cma merembes2..masam..cma x lalu nk mkn asam tu kak...

    ReplyDelete
  10. @suri solehah
    oo banyak peringkat ye suri.

    Kalau dah masak buah dia hitam ke suri..hihi, mmg zero tak tahu pasal pokok dan buah asam jawa ni

    ReplyDelete
  11. @puanbee
    cicah garam? macam makan mangga muda ye?

    Nanti InsyaAllah bila yus free sikit ye..

    ReplyDelete
  12. @atie
    hehe, tulah akak tak tahu dia dah masak mcm mana.

    Kecik jelah, atas pokok tu nampak besar teknik gambar kot..hihi

    ReplyDelete
  13. @Ina Hashim
    ramai yg kata sedap, hari ni balik munkgin boleh cuba cicah garam ni..hihi

    ReplyDelete
  14. @sarah-najwan
    bila ramai yg cakap kecur ni, yus pun terkecur sekali kak...

    Balik ni nak cuba rasalah..hihi

    ReplyDelete
  15. @Ati Masrif
    sayang akak juga. Take care ye kak...

    ReplyDelete
  16. @ermayana a.k.a mrs mahzan
    takpe yana. Akak tanya pada yg tahu, nampaknya semua tak tahu..hihi.

    Wah! Buat aiskirm sendiri ker?

    ReplyDelete
  17. @Hanis Azla
    Agaknyalah ye Hanis. Bila dah masak warna coklat, terus ambil dan peram agaknya ye...

    Pakai agak2 sendiri je...hehe

    ReplyDelete
  18. @Cma Shiema
    tak lalu nak makan, tp kecur air liur tgk. Macam mana tu Cma?

    ReplyDelete
  19. kat utm dulu pokok asam jawa ni pon pernah kitaorg petik buah die.. selain dari kitaorg panjat pokok pelam dlm kawasan unibesti tu.. ehehe.. terliur la..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...