Salam Pagi Jumaat...
Agak keletihan pagi ini. Batuk selsema semua ada. Apa pun aku nak sambung entri berkenaan pokok asam jawa seperti yang aku janjikan di entri ini.
Serius dah tua-tua ni baru aku kenal, tapi rasanya kalau tak nampak buahnya aku masih tak dapat nak cam betul ke itu pokok asam jawa.
Bila tengok buah asam jawa bergantungan macam ni, aku rasa lain macam saja...huhu. Takde rupa asam jawa pun..... |
Ini pula buah asam jawa yang sudah di petik. (Tangan siapalah yang jadi model tu ye...) |
Buah asam jawa yang dah siap di kupas kulitnya dan sedia untuk di ngap. Bukan aku yang makan, aku tak suka benda masam2 sangat ni..huhu |
Abid, Alia, Arif dan atok ayah mereka di sisi pokok asam jawa yang rimbun daunnya tu. Sekali pandang rumah emak dan ayah aku ni macam kat tepi sungai pulak ye. Padahal kat tepi parit je.... |
Aku masih tak tahu, macam mana dari buah asam jawa yang nampak seperti di dalam gambar tu boleh bertukar menjadi asam jawa yang kita guna untuk masak tu? Apa proses yang di lalui dan bagaimana? Sesiapa yang dah biasa makan buah asam jawa yg masam dari pokok macam ni mesti tahu. Boleh cerita sikit tak?
Kenapa pula asam jawa yang biasa kita guna buat masak tu warnanya hitam ye.?Dia bertukar warna macam mana? Hehe...banyak soal pula aku ni kan. Ada yang boleh tolong jawabkan ke?
Walaupun pokok asam jawa kat rumah mak ni merimbum, serius kami tak pernah petik untuk makan pun, orang lain yang dok sibuk petik dan makan. Emak saja tanam supaya kami kenal macam mana rupa pokok asam jawa tu kot....
~ يوس ~
salam yus..terlepas pasal entri yus yg 1st tu,,tapi selalu gak tgk pokok asam ni..kalau belah utara dr kedah ke perlis sepanjang terusan tu ada pokok asam ni n besar..pasal nak buat asam tu kena tnggu masak dulu yus..byk peringkat gak..nk cerita nnti panjang lak komen ni hehe
ReplyDeletesalam yus..asam jawa yg muda tu sedap tau ! cicah garam perrrgghh sodap nyer..
ReplyDeleteyus minta tolong like gambo una di fb boleh ?
http://www.puanbee.com/2011/02/minta-tolong-like-gambar-una-join.html
klik link yer
tu muda lg..kena tggu masak la kak..hehe..bila letak kt tgn br la nmpk asa jawa tu kecik.klu atas pokok..atie rs mcm besar sgt buah ye..hehe
ReplyDeletewaktu akak kecik dulu n duk kuarters,mmg ada pokok asam jawa besar nih dekat tangki air...buah asam jawa yang masak mmg kaler coklat hitam...sedap..yg ijau tu pun sedap dicicah garam belacan...slurp!!!
ReplyDeleteserius bgtau yus..akak tgk gmbr buah asam yg dikupas tu..kecur air liur..hehee
ReplyDeleteakak pom..kalu xde buahnya..maka pokok pom xcam jgk yus..ehhee
sala yus,
ReplyDeletepokok ni mmg besar
masa kecik2 dulu selalu main bwh pokok
ni sambil kutip buahnya
TQVM doa utk kak ati ye...
sayanggg yus!!!
emm kita tahu tu pokok asam jawa tp kita pn tak tahu camane proses diorang buat utk jdkan cam asam jawa yg dibuat masak...hehe..kira tk dpt nk membantu...jom kak wat aiskrim
ReplyDeleteha..ha.. bab proses tu saya pun blur juga.. agak2nya bila dah masak warnanya terus bertukar hitam dan boleh terus guna utk masakan kot..
ReplyDeletebuah asam jawa kaler hijo tu buat air liur cma merembes2..masam..cma x lalu nk mkn asam tu kak...
ReplyDelete@suri solehah
ReplyDeleteoo banyak peringkat ye suri.
Kalau dah masak buah dia hitam ke suri..hihi, mmg zero tak tahu pasal pokok dan buah asam jawa ni
@puanbee
ReplyDeletecicah garam? macam makan mangga muda ye?
Nanti InsyaAllah bila yus free sikit ye..
@atie
ReplyDeletehehe, tulah akak tak tahu dia dah masak mcm mana.
Kecik jelah, atas pokok tu nampak besar teknik gambar kot..hihi
@Ina Hashim
ReplyDeleteramai yg kata sedap, hari ni balik munkgin boleh cuba cicah garam ni..hihi
@sarah-najwan
ReplyDeletebila ramai yg cakap kecur ni, yus pun terkecur sekali kak...
Balik ni nak cuba rasalah..hihi
@Ati Masrif
ReplyDeletesayang akak juga. Take care ye kak...
@ermayana a.k.a mrs mahzan
ReplyDeletetakpe yana. Akak tanya pada yg tahu, nampaknya semua tak tahu..hihi.
Wah! Buat aiskirm sendiri ker?
@Hanis Azla
ReplyDeleteAgaknyalah ye Hanis. Bila dah masak warna coklat, terus ambil dan peram agaknya ye...
Pakai agak2 sendiri je...hehe
@Cma Shiema
ReplyDeletetak lalu nak makan, tp kecur air liur tgk. Macam mana tu Cma?
kat utm dulu pokok asam jawa ni pon pernah kitaorg petik buah die.. selain dari kitaorg panjat pokok pelam dlm kawasan unibesti tu.. ehehe.. terliur la..
ReplyDelete