Wednesday, February 16, 2011

Home » , » Medan Asam Pedas Parit Jawa

Medan Asam Pedas Parit Jawa

Dah dua kali Ahad kami balik ke Senggarang dari Melaka. Biasanya balik dari Melaka mesti hampir tengahari. Bila sampai kat Muar aje, perut dah mula lapar.

Teringat pada Medan Asam Pedas Parit Jawa, makanya kami pun singgah di sana untuk mencuba. Dah dua kali ke sana, alhamdulillah, memang menepati citarasa kami. Kali pertama pergi makan asam pedas ikan kembung, sebab ikan lain semua dah habis. Kali kedua pergi dapat merasa asam pedas ikan merah. Memang sedaplah. SRD dan anak-anak pun suka.

Aku tak tahu orang lain, tapi orang Johor biasanya mesti suka asam pedas kan.

Sepertia biasa, layan gambar ye...
Asam Pedas Mak Pon. Kedai yang ni paling ramai pelanggan, sampai tak cukup-cukup tempat, makanya kami ambil keputusan makan di situ juga.
Tengok tu, habis licin, Abid dan Alia pun dah jadi penggemar asam pedas

Ini gambar kali kedua pergi. Memang ramai yang ke sana, berderet-deret kereta.

Sebelum pulang, ambil peluang bergambar di sini dulu. Memang ikan semua segar sebab naik je dari laut terus ke gerai kan.

Ini pula asam pedas ikan kembung yang aku baru saja masak sebentar tadi. Hari ini lauk asam pedas lagi kami...hehe.
Selamat menjamu selera semua. Aku pun nak makan tengahari dengan anak-anak ni.
~ يوس ~

42 comments:

  1. Walaupun perut dah kenyang, terliur juga melihat gambar asam pedas tu...

    ReplyDelete
  2. asalam yus..sedapnya asam pedas..

    ReplyDelete
  3. saya pun suka asam pedas gak terutama yg ala2 pekat pedas masam2huh terangkat hirup kuah hehe

    ReplyDelete
  4. salam kak yus..uwaa..kecur air liur sy tengok asam pedas tu..kedai ni tepi jalan besar ke kak?rs mcm penah nmpk.cuma xberenti singgah la..nak msk sendiri,asyik xjd je..

    ReplyDelete
  5. Mcm sedap aje.. dulu azi n aj selalu makan di simpang dekat Tman Wira Jaya tuh sedappppppp juga Yus.. Dia kata gerai bapak dia ada di Parit Jawa.. so lauk2 semua ambil dari sana hari2.. Wallahualam..

    ReplyDelete
  6. @Ayuni
    Akak mula2 tengok pun pelik kenapalah namanya mak pon..hihi

    ReplyDelete
  7. @kakcik
    Boleh buat balik kerja nanti kakcik. Tapi asam pedas biasa sedap mkn waktu tengahari kan, kalau untuk mkn malam kureng sikit..

    ReplyDelete
  8. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
    Buat KakD, jgn tak buat, kang terus terliur pulak..hehe

    ReplyDelete
  9. @kak Erna
    Asam pedas kak Erna mesti sedap juga ni kan...:)

    ReplyDelete
  10. @qemaishak
    Akak pun suka hirup kuah dia qema, tp tak suka pekat sangat, suka yg sedang2 gitu..hehe

    ReplyDelete
  11. @Kamalia
    Kalau dari pekan Parit Jawa tu, kena belok satu simpang ke kiri. Ni kalau dari BP lah. Ada papan tanda, senang je nak cari tempatnya Kamalia..

    ReplyDelete
  12. @Ajzie
    Memang sedap ajzie.

    Yang kat Parit Raja, dekat Taman Wira Jaya tu yus pun selalu pergi dulu. Asam Pedas Kak Ani kan. Memang ada juga gerai dia di Parit Jawa tu, tapi masuk ke dalam sikit. Kami tengok yg ni lagi penuh orang, tu singgah Gerai Mak Pon ni aje..hehe

    ReplyDelete
  13. yup gerai mak pon mmg terbaik!! tp kalo sebelah mlm, ade 1 gerai je yg bukak.. saye slalu mkn malam kt situ..

    ReplyDelete
  14. Yus, saya pnah makan kat sini, rasa nak angkat pinggan hirup kuah, tapi orang Johor memang mcm tu, kan. Last2 angkat pinggan hirup kuah... hihihi

    ReplyDelete
  15. owwhh.. asam pedas mmg feveret.. lama nya tak makan..

    ReplyDelete
  16. Asam pedas, colek roti pun sedap. :)

    ReplyDelete
  17. eh yus org muar ker ??
    akak asal sana jugak .. belah ayah .. tapi di parit bakar ..
    pernah lah dgr medan asam pedas nie cuma x pernah makan layie :)

    ReplyDelete
  18. asam pedas..mmg kesukaan ku ituuuu...

    mesti ramai org gi kedai Mak Pon tu ye...makan asam pedasnye tu..

    ReplyDelete
  19. MJ pun suka makan ikan pedas gak..
    Memang menyelerakan :)

    ReplyDelete
  20. salam yus,saya juga antara pengemar asam pedas..sedap..

    ReplyDelete
  21. menu wajib seminggu mau 2@3 kali mak masak kat rumah asam pedas nih. asam pedas letak kicap pun sedap kan Abid! hehe.. kite pun kdg tu suka je letak kicap. hihi..

    ReplyDelete
  22. kakyong pun belajar masak asam pedas dr org johor... :)

    ReplyDelete
  23. akak, terliur saya tau tgk asam pedas tu..huhu.. kena la buat asam pedas minggu nie..hehehe

    rasa dia sama tak mcm asam pedas ali kat BP kat tepi sungai tu kak??..isk2x, sebut2 asam pedas nie makin terbayang2 plak..adoiyai!!

    ReplyDelete
  24. teringat asam pedas di melaka dulu ..alahai..

    ReplyDelete
  25. @dhia fitriah
    oo, malam pun ada ye. Dhia orang Muar ye? Tapi Gerai Mak Pon ni mmg ramai betul pelanggan dia kan..

    ReplyDelete
  26. @Sari Yusa Ibrahim
    hihi, saya kalau makan yg sendiri buat tu memang angkat pinggan hirup kuah Sari, tp kat kedai, ambil sudu hirup kuah...hehe

    ReplyDelete
  27. @MULAN
    kalau lama tak makan, bolehlah buat kak Mulan...:)

    ReplyDelete
  28. @Yati
    Saya cicah dengan lempeng pun sedap...:)

    ReplyDelete
  29. @ieda
    Lahir di Hospital Muar saya ni, tapi tak di besarkan di Muar. Suami mmg lahir dan di besarkan di Bakri Muar...hehe

    Saya pun selalu lalu je Parit Jawa tu, baru dua kali menyinggah sana..hehe

    ReplyDelete
  30. @ainnoraini
    Memang ramai pelanggan dia ainn, kita kena menunggu, orang baru habis je, dah ada orang lain. Macam tak sempat2 gitu..:D

    ReplyDelete
  31. @suri solehah
    Ingatkan orang belah sana suka gulai je..., asam pedas pun suka juga ye..:)

    ReplyDelete
  32. @Asmara
    Akak kalau makan asam pedas mmg wajib letak kicap As. Meleleh rasa..sedap weh letak kicap kan..huhu

    ReplyDelete
  33. @kakyong
    Siapa tu kakyong? Suami akak orang Johor ke?

    TQ..klik hb..hehe

    ReplyDelete
  34. @Umie
    Asam pedas Ali kat BP akak tak pernah cubalah. Tapi asam pedas akak buat pun boleh tahan rasanya..hihihihi.

    ReplyDelete
  35. @zino
    Melaka pun mmg terkenal dengan asam pedas kan abah Zino.

    ReplyDelete
  36. masak asam pedas cicah roti pun sedap !

    saya suka betul..

    ReplyDelete
  37. @a.z.r.i.n.a.03.07
    saya tak pernah cuba cicah dengan roti, biasa cicah dengan lempeng..:)

    ReplyDelete
  38. ye saye org muar.. keje pon dekat2 parit jawa ni.. kdg2 lunch pon kt sini.. =)
    mmg tmpt saye lah parit jawe ni..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...