My other Blog

Friday, December 31, 2010

Home » » Bila umur sesuai nak letak anak dalam 'walker'?

Bila umur sesuai nak letak anak dalam 'walker'?

Semalam aku google soalan diatas. Aku jumpa forum ini dan juga yang ini. Macam tak pernah letak anak dalam walker pulak ye?:p.

Semua anak aku pernah masuk walker. Tapi saja je, dulu-dulu aku tak pernah google pun untuk cari jawapan...:D

Kesimpulan yang aku dapat dari dua forum itu, umur yang sesuai ialah 5 bulan ke atas atau bila kaki anak dah kuat. Nak tahu kaki dia dah kuat atau tidak, kalau baby tu dah asyik melompat tak berhenti je bila kita pegang tu, dah mula kuat lah tu ye.

Ada yang kata, tak elok sebenarnya letak anak dalam walker, nanti perkembangan yang lain terganggu. Aku kurang pasti lah tentang itu. Tapi semua anak aku pernah di letak dalam walker dan semua pun mengikut step yang betul dalam perkembangan mereka. Semua pernah meniarap, maju ke depan, merangkak dan berjalan.

Arif pun dah semakin lasak sekarang. Pagi tadi meniarap seperti biasa bila bangun dari tidur, dan dia dah maju ke depan ok! Tapi cara gerakkannya ada kelakar sikit. Bukan maju guna tangan macam yang lain, tapi guna kepala. Orang kata macam menyondol gitu...:)). Ala-ala beluncas bergerak....:D.

Tak kisahlah tu. Kalau kat tilam tu oklah ye Arif, tapi kalau kat lantai, ibu takut sakit kepala je maju cara macam tu:D. Apa pun, hari ini abah belikan Arif walker...yea!!! Erkk.....abah ke ibu? Ibu sebenarnya....hihi.

Gambar 1: Arif bersama walker barunya. Warna pilihan abah abang dan kakak dia. Aku macam tak berapa berkenan sebenarnya, macam garang sangat warnanya, tapi dah yang lain suka, layankan saja.

Gambar 2: Alia dan Abid nak enter frame sekali. Elok je Arif di dalam walker tu. Suka hati je nampak.

Gambar 3: Arif di dalam walker. Dia dah pandai imbang badan dah, siapa kata 5 bulan masih awal masuk walker. Ok je tengok Arif kan.

Gambar 4: Gaya duduk pun dah berubah-ubah, cuma kaki je belum boleh jalan, sebab aku memang belum biarkan dia bergerak lagi..hehe

Gambar 5: Arif comeyy dan walker oren nya. Cantik tak? Berbunyi2 bila dia tekan butang-butang comel kat atas walker tu.
Yea!! Ibu suka!  
(Mengalahkan anak dia pulak....:)):)):p)
 Maknanya, inilah hadiah tahun baru untuk Arif.
Orang lain semua dapat buku, baju, kasut sekolah baru,
Arif pula dapat walker baru...:cheer
~ يوس ~

29 comments:

  1. umo 6 bulan je akak dah letak dlm walker utk seme anak akak..

    xlarat gak nk pegang kan jika kita nk buat keje..

    memang ada yg ckp xelok ke hape..akak letak je..setakat ni ok

    yg penting jaga dorang elok2 sb jika x..boleh terbalik wlaker tu..tersadung ke..

    ReplyDelete
  2. waa..Arif pun ade gadget baru. Hehe

    ReplyDelete
  3. pakngah pun tak pernah ambil berat sangat tentang umur tu .. rasa2 dah boleh guna, kita guna. semua anak2 pakngah guna walker.

    setakat ini semua anak2 pakngah tak ada masalah apa-apa. bahkan yang lelaki no. 3 lagi tinggi dari ayahnya.

    ReplyDelete
  4. salam yus..memang sah mak yang suka..he he
    tapi memang comey yus..ariff putih..kena pulak dengan warna oren..menyerlah..

    ReplyDelete
  5. @sarah-najwan
    Serius cakap, saya tak ingat pun bila saya letak anak2 saya dalam walker sebelum ni. Tu yg dok google tu..hihi

    Betul tu. Lagi satu takut abng dan kakaknya tolak lebih2 sampai terbalik pulak walker tu, atau diorang pulak yg sibuk2 masuk dlm tu..huhu

    ReplyDelete
  6. @al-lavendari
    tak kisah umur kan pakngah, rasa2 dia ok je dalam tu, letak saja...:D

    ReplyDelete
  7. @kak Erna
    tulah kak, ibu dia yg terlebih2 ni...hihi..:D

    ReplyDelete
  8. anak buah saya si bambam tu, 3 bulan setengah dah masuk walker.. suker kan main lagik..

    bergantung jugak pada anak2.. ada yg jenis keras, ada yang lemah gemalai. mcm si bambam tu dia brutal. hehehe

    ReplyDelete
  9. @NM02
    betul tu. Bergantung juga kepada baby tu. Tapi 3 bulan dah masuk walker?..Ni memang betul2 brutal ni..hehe

    ReplyDelete
  10. anak2 saya pun semuanya saya letak dlm walker.. dan semuanya juga pernah jatuh walker.. adush.. harap2 anak yus tak jatuh jugalah..

    Selamat tahun baru 2011 buat Yus & family..

    ReplyDelete
  11. ariff mmg comell...lg bertambah comel bile berposing dlm walker oren tuh..hihi

    that day saya ada tgk kat TV, ada doktor pakar nie (bahagian tulang2 nie panggil apa ntah).. dia komen, katanya org ramai selalu salah paham dgn konsep walker tu.. dia kata la,jgn letak baby yg blm pandai berjalan dlm walker..its like to push your baby walk before the correct time (mcm tu la kot ayat dia..hehe)..effect nye nanti cepat kena sakit apa ntah (sorry kak x ingat tp rasanya berkaitan tulang2 la kot)... Nie kata2 doktor pakar tu la ye, bukan kata2 saya..hehe.. kalau kata2 saya, letak aje...hahaha... saya nie pakkal la umah kecik aje kat jepun nie, sbb tu le x dapek nak beli walker..penggantinya belikan Muaz Jumperoo aje... melompat lah ko Muaz oii dalam tuh...senang mama dia nak buat keja..hehe

    Sorry kak, terpanjang plak komen saya nie...hehe... happy new year kak!

    ReplyDelete
  12. tomei nya oghen..! 2 anak saya ni kak yus tak merasaa naik walker.. ruang umah kan tecik je kat sini.. cam tak syok je die.. eheh

    ReplyDelete
  13. tomei nya oghen..! 2 anak saya ni kak yus tak merasaa naik walker.. ruang umah kan tecik je kat sini.. cam tak syok je die.. eheh

    ReplyDelete
  14. yus,
    anak sy adli (abg) sy masukkan lam walker ms umo 6bln Arif (adik) plak ms umo 5bln. Okey jek dorg time tuh. Kemain suka lagik dpt berlari laju dlm walker tuh. Abang plak tak merangkak. Umo 10 bln dah berjalan terus. Tapi yg adik nih cam lmbt jek jln kot. Gigi pun tak tumbuh lagik nih walhal dah umo 8.5bulan hu3

    p/s yus sy tag tuk join 1st GA sy :D

    ReplyDelete
  15. salam..yus..

    sebut kata walker ni saya hanya guna pada anak sulung je itu pun tak lama..sebab terjatuh sampai tiga anak tangga saya dah serik..hehe,,nomey-nomey anaknya

    ReplyDelete
  16. Yus.. anak2 azi pun semua guna walker yus..

    ReplyDelete
  17. salam yus...
    emmmm....tak perasan lah pulak yus :)
    yg no 2 ni dah nak masuk 4 tahun. tak ingat bila mula masukkan dalam walker...tapi kena cari walker yang kukuh kan takut mudah terbalik. kdg2 anak suka panjat...

    ReplyDelete
  18. @Hanis Azla
    Saya rasa mereka macam tak pernah jatuh je. Harap2 Arif pun selamatlah di walker barunya itu..:D

    ReplyDelete
  19. @Umie
    Takpe Umie. Panjang2 pun tak kisah..hehe

    Akak pun mcm pernah baca doktor kata tak elok letak dalam walker. Tapi lebih senang kan kalau letak anak kat situ, senang kita nak buat kerja.

    Alia dan Abid dulu walaupun rumah kecik je kat UK nun, kami letak juga dalam walker...hehe

    ReplyDelete
  20. @RuHiL
    Akak dulu letak je Ruhil..hihi. Boleh juga dia jalan sikit2 kat ruang dapur tu...:D

    ReplyDelete
  21. @Cyda Acme
    Anak2 saya pun letak dalam walker, 11 bulan semua dah jalan..alhamdulillah.

    Ada GA ye, nanti saya tengok ye..hehe

    ReplyDelete
  22. @suri solehah
    Salam Suri,

    Kalau dah ada pengalaman mcm tu, memang takut nak letak anak dalam walker kan. Rumah saya takde tangga...hehe:D

    ReplyDelete
  23. @Azi K'Lautern
    Agak2 yg bongsu nnti guna walker tak? Kat German mesti kwsn rumah kecik gak ni kan..:)

    ReplyDelete
  24. @n.hasleena
    Ha'ah, memang cari walker yang kukuh sikit. Kalau walker yg murah tu, RM40 pun boleh dapat, tapi memang tak kukuh kan. Senang terbalik...

    ReplyDelete
  25. Yus..
    Boleh boleh guna. Kali ini rumah kami 3bilik tidur, dan satu living room dan satu dapur. so luas laa juga.. Kalau masa buat Master dulu mmg kecilllllll dan tak best bandar tu.. Alhamdulilah kali ini semuanya ok.

    ReplyDelete
  26. rezeki di awal tahun baru.....rindu kat baru baby sebaya ni..

    ReplyDelete
  27. anak2 kakyong 3-4 bulan dah masuk walker... huhuuu..

    btw, perkembangan semua okay.. kakyong masukkan depa dlm walker bila nak buat kerja rumah jer.. takde la berjam2 dalam tu...

    ReplyDelete
  28. @kakyong
    Saya pun masukkan dia dlm tu time nak buat kerja je...Kalau setiap masa, dia pun tak nak kan..hehe

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...