Serimuka merah aku. Asal boleh ngap sudah..... |
Petang-petang, takde kerja, cuba buat semula serimuka microwave ni. Dulu dah selalu buat, tapi ala-ala lupa jugalah sukatannya.
Bila dah teringin tu, kira emergency jugalah barang2nya. Banyak yang takde. Sepatutnya guna pewarna hijau, aku bantai guna sirap ros, bagi ada kaler, dapatlah warna merah macam tu....
Ini adalah untuk orang yang malas macam aku kan. Nak kukus semua tu, selalunya lambat. Pulut nak kena rendam dulu semua. Malas makcik ni ha!!! Ada microwave kat rumah pun dah lama tak gunanya. Asyik untuk panaskan lauk je apa kes? Kenalah rajin2 gunakannya ye....
Seingat aku resepi ni aku dapat dari seorang kakak tu. Ha! Ingat dah Kak Ina wife abang Hazri yang dulu duduk Tinsley.
Ok, resepinya.
STEP A
1 1/2 cawan pulut
air - sama paras dengan pulut.
~ masukkan ke dalam microwave dengan high power; 5 minit
~ keluarkan dan garik2 dengan garpu
STEP B
1 cawan santan
1/2 cawan air + garam secukup rasa
~ kacau dan tuangkan ke dalam pulut STEP A tadi
~ masuk semula ke dalam microwave high power; 5 minit
~ keluarkan kacau, dan masukkan semula ; 5 minit
~ keluarkan kacau dan tekan2 bagi rata. ( Kalau rasa pulut belum bagitu masak, tambah air sedikit dan tambah masa)
STEP C
1/2 cawan santan
1/2 cawan air
7 sudu besar gula (kalau nak tambah gula atau kurangkan pun boleh.)
3 sudu tepung
1 biji telur
esen pandan
pewarna hijau* (saya guna sirap ros merah hari ini )
~ blendkan semua bahan dalam blender,
~ masukkan atas pulut STEP B
~ balutkan permukaan bekas dengan plastik foil
~ masukkan dalam microwave kembali, high power; 8 minit
STEP D
~ keluarkan dari microwave
~ buang plastik foil tadi dan
~ masukkan balik dalam microwave; 4 minit
~ keluarkan, biarkan sejuk sedikit, bolehlah di hidang
Kalau tak jadi jangan marah ha! Aku buat, ok walaupun rupa tak berapa nak menarik. Sekali potong terus habis...huhu. Tinggal yang aku ambil gambarnya tu saja ha! .
Ini memang resepi untuk yang malas atau kejar masa. Kalau nak lebih sedap baik kukus dan guna air daun pandan macam resepi yang asli tu kan.
Oh! Ya. Salam Maal Hijrah 1432h buat semua .....
~ يوس ~
wah.. boleh cilok resipi nih..hehe
ReplyDeletewahh... menarik jugak serimuka kaler merah yer kak... ye la bese asyik tgk kaler ijau... dpt tukar kaler time2 emergency ni menarik jugak.. hehehe..
ReplyDeletesalam maal hijrah akak... :)
kak! senangnye! hehe.. semua keluar masuk microwave je nih. nnti mcm nak try la. tp beras pulut x penah beli lg. hihi...
ReplyDelete* kak, ada contact lg ke ngan kak Ina abg Hazrey tu. dia kat penang eh. lupa la. tiba2 teringat jugak kat dia. lemah lembut je kan bila ckp. hehe..
merah pun ok.. hehe
ReplyDeleteada masa nnt nak cuba lah.. hehehe
ReplyDelete@Misz Sephia
ReplyDeletesilalah cilok...:D
@hajarus
Warna menarik, rasa biasa2 aje.
Salam Maal Hijrah untuk Hajar juga
@Asmara
ReplyDeletememang asyik keluar masuk microwave je As sampai selesai. Cubalah.
Pernah jumpa kak Ina dan abg Hazri masa raya 2008. Yupp diorang duduk Penang.
@zino
ReplyDelete...:D
@NM02
cuba jangan tak cuba. ..:)
sy anak try la...
ReplyDeletesya pun suke serimuka tapi malas nak buat pastu microwave pun dah berabuk... hahaha