My other Blog

Wednesday, April 25, 2012

Home » » Atkins Diet ni memang berkesan lah!!

Atkins Diet ni memang berkesan lah!!

Hari-hari nak buat entri pasal diet ke? Boringlah weiii!! Haha.....aku tengah kemaruk diet kan. Kalau ada yang bosan, silalah jangan baca. Entri ini untuk pemangkin semangat aku meneruskan diet ni sehingga target tercapai.

Teruja bila setiap pagi bangun dari tidur dan timbang berat badan sendiri ada penurunan. Agak banyak pula tu! Sebelum ni kalau berdiet tak pernah berat terus menurun macam ni, mesti ada yang naik juga. Betullah Atkins Diet ni berkesan kalau di ikut dengan sebaiknya. Ingat 20 gram carbs je sehari. Tapi aku rasa aku makan ada lebih juga, kalau dah makan roti dua keping mesti lah carbs dia banyak juga kan.(Ini menu hari sebelumnya)

Mari kita lihat apa yang aku makan semalam.
Menu diet 24/4/12 :-

Sarapan pagi:

3 biji telur rebus + sedikit pepper
1 mug air teh O tanpa gula

Tengahari:

1 cawan air suam
1 mangkuk sup ayam ( dalamnya ada seketul ayam + 1/2 biji kentang + 1/2 biji tomato)
1 ekor ikan caru bakar cicah dengan sambal belacan

Malam ( makan sebelum pukul 8 ya):

1 cawan air suam
1 biji buah mangga masak
1/2 biji tomato
Senaman pula, berjalan di atas Takasima selama 20 minit untuk jarak 1.3km dan ia membakar 41 kalori. Selain itu buat sedikit senaman ringan.

Malam, jalan-jalan di Carefour shopping....haha. Sebenarnya hantar anak yang ada latihan intensif taekwondo untuk grading Sabtu ini di bandar, sementara tunggu mereka selesai tu, shopping le kejap. Menahan diri je bila lalu depan McD dan KFC. Sabar Yus! Sabar! Hihi.....

Hasilnya pagi ini turun lagi 700 gram berat aku. Rasa teruja dan seronokkan! Ni yang semangat nak teruskan ni!
Kawan-kawan yang kata nak diet tu, apa kata cuba juga cara ni. Cuma harap semangat aku tak hilang, takut kalau balik kampung luntur terus. Katakan tidak Yus, mesti capai target, tak dapat 51, 55 pun dah ok.

Gambar selingan sewaktu lihat anak-anak latihan malam tadi. Sebenarnya tak nampak pun Aqil dan Alia di mana, puas mencari mana anak aku ni? Sebab tak nampak mereka, pakai snap sajalah ...huhu. Dah hampir pukul 10 malam pun tak habis lagi ke Sir?

~ يوس ~

32 comments:

  1. Ana sokong akak! Akak tulislah menu diet dlm ni. Lps berpantang ni, boleh Ana cari entry menu ni. Dh gemuk nih...huhu

    ReplyDelete
  2. biar benor yus..chaiyokk la...teruskan..

    tghari tu tak mkn nasi ye..ala...mkn lauk jer tghari ye..

    ReplyDelete
  3. @fieda
    Dalam Atkins diet ni memang tak beri makan nasi sbb nasi kabohidratnya tinggi. Satu pinggan penuh dah 88gm, dia hadkan satu hari 20gm carbs je fieda. Kena tengok kandungan kabohidrat je bila nak makan...lebihkan protein.

    ReplyDelete
  4. @Sufia Mahzan
    ok, dah dua hari letak menu kan. Nanti jangan lupa cari dalam label diet ya..hehe

    ReplyDelete
  5. peerrgghh...semangat nk buat jugak!

    ReplyDelete
  6. wah..goodluck sis
    semoga dpt berat bdn impian tu

    ReplyDelete
  7. Menu yg masih gigih cma amalkan adelah diet tanpa nasi..
    Klu teringin nk mkn pun sesudu dua..huhu,,

    ReplyDelete
  8. huhu..nak try juga..tapi kan macam tak puas je kalau tak makan nasi..Hihi..nak puas jugak tu..:)

    ReplyDelete
  9. usahkan nk dpt 55@51, 40 pun boleh!!! go! go! kak yus! kite pun turun lagi hari ni...huhuh

    ReplyDelete
  10. Yus memang kuat semangat... kalau kakak memang tak boleh Yus. Mana boleh tukang masak tak makan sama hihi...

    ReplyDelete
  11. semangat mesti kuat utk ikut diet begini...INSYAALLAH nak cuba lah..tapi tak nak kurus..nak kempis perut jer..

    ReplyDelete
  12. Wah x mkn nasi Yus seharian,x rasa lapar ke?

    ReplyDelete
  13. @Nazayiena
    hari pertama tak makan nasi langsung mmg lapar, masuk hari ke 5 ni, dah ok dah nurul. Kenyang juga makan ikan bakar saja dengan sup ayam tu, sampai petang kenyangnya...:)

    ReplyDelete
  14. kak yus..atkins diet memang berkesan..tapi banyak dieticien setuju yang ianya adalah fad diet.. most likely orang turun berat banyak masa awal2 diet adalah sebab hilang air dan muscle. dan sebab total kalori yang kita makan adalah sikit daripada apa yang kita perlukan.. nak turunkan berat badan.. bukan salah karbohidrat kita gemuk..tapi salah jenis karbohidrat yang kita makan..kita banyak makan refine carbohydrate yang menyebabkan kita senang gemuk..

    tapi saya tak nafikan..atkins diet memang sangat sangat berkesan.. cuma for me..i dont think it is a good way to lose your weight.. my personal opinio though...

    ada banyak entry pasal karbohidrat dgn atkins diet kat blog saya.. bukanlah bagus mana pun..tapi maybe akak boleh jadikan rujukan.. apa pun..semoga berjaya.. :D

    ReplyDelete
  15. btw...ini salah satu entry nya..

    http://ourkizuna.blogspot.com/2011/11/weight-management-program-apa-kata.html

    ReplyDelete
  16. wah tahniah kak.. teruskan usaha..

    ReplyDelete
  17. hari ni masak nasi dagang, bila nak dietnya nih. hikhik..

    ReplyDelete
  18. emm..menu tu boleh tahan yer?

    ReplyDelete
  19. syabas yus...yus plan nak amalkan Atkins diet ni berapa lama?cer google the bad side of Atkins diet...takleh amal lama2 sbb datangkan bahaya bila body x amik carb...utk very short term boleh diamalkan

    ReplyDelete
  20. memang diet habis habisan ni....

    moga tercapai target dan istiqamah dalam membuat sesuatu :)

    follow n singgah sini
    dr,
    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Kalau kuat semangat dan azam pasti berjaya..

    Myra pun nak DIET jugak..
    Tp my mum selalu cakap puasa adalah diet yg terbaik :)

    ReplyDelete
  22. @Ina Hashim
    yus plan 2 minggu je kak...tahu, ada kesan sampingan kalau lama di amalkan

    ReplyDelete
  23. salam...


    kak, sy diet gak sblm n, dh kurus lah.. ni lepas kahwin naik mendadak, mungkin cara akak ni saya boleh tiru...

    ReplyDelete
  24. syabas kak yus! kuatkan semangat ye utk sampai ke minggu ke-2... izan plak yg terlebih semangat nih.

    ReplyDelete
  25. Heh heh.. Yus dah diet dulu ye... saya baru je berkobar semangat nak kurangkan berat badan.. tapi boleh tak kurangkan berat tanpa menyeksa diri? hu hu mengada kan...

    ReplyDelete
  26. Sy pn otw gne diet atkin,,,hope brjaye,,

    ReplyDelete
  27. I ade try gak diet atkin tp 3hari je tahan!!!! 3hari je u ollsz sbb xtahan sgt!!!!!!!!!! Lemah je bdan ne sampai nk ke tandas pun xlarat taw menu i 3hari ne
    Brkfst kul 8:telur goreng/rebus 2biji n air 1.5l
    Lunch kul 2: ikan goreng/ayam goreng/stim/sayur semangkuk n air 1.5L
    Dinner 7ptg : chiken slice dgn kobis/ikan stim 2ekor/air 1.5L
    Ape lg yg xok ea? Bwt still cr solution for diet programme..anyone help plisSSS

    ReplyDelete
  28. Saye amalkan atkins ni.saye nak tanye Saye ade makan supliment yg kandungannye 9.6 mg carb.boleh saye still makan sedgkan saya sedg amlkan diet ney?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf en Shuger, saya sendiri bukan pakar, saya pun mengikut juga. Apa2 pun terpulang, saya kini pun dah stop diet atkins ni, ambil supplemen shaklee. So far, ok penurunan asal kita jaga pemakanan dan minum air banyak, InsyaAllah.

      Delete
  29. naik segan dah bila tgk perut cm nie....duk try jugak la nk diet atkins tp xkesampaian lagi....cthnya pagi blh mentain tp bila dah petang duk bantai laksa n ais kacang....xblh tahan lgsg

    ReplyDelete
  30. naik segan dah bila tgk perut cm nie....duk try jugak la nk diet atkins tp xkesampaian lagi....cthnya pagi blh mentain tp bila dah petang duk bantai laksa n ais kacang....xblh tahan lgsg

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jemput Like FBPage saya jika sudi ya..:) Terima Kasih