Tuesday, January 10, 2012

Home » » Bila idea menulis kering...

Bila idea menulis kering...

Apa nak tulis ni?
Lagi tadi jalan-jalan blog kawan-kawan, tapi idea menulis tetap tak datang.

Aku pernah baca di blog seorang blogger popular.
Katanya kalau idea menulis takde, jangan terus mengadap blog.
Buat kerja-kerja lain selain daripada blog.
Memasak, membaca majalah ke, bermain dengan anak-anak, atau pun menonton tv.
Sesudah itu, pasti idea menulis tu akan datang semula.

Aku setuju!
Memang ada masa tak tahu nak tulis apa di blog ni kan.
Tapi bila kita jalan-jalan  keluar,
buat sesuatu yang lain, tiba-tiba akan ada idea yang datang untuk update blog.
Tapi sejak anak-anak dah mula sekolah semula ni,
kekangan masa dan sibuk dengan rutin harian membuat idea aku kering rasanya.
Tak tahu nak tulis apa?

Biasa dari malam dah tahu nak update apa untuk esok.
Ini sampai dah 1 jam depan pc pun tak tahu nak tulis apa.
Sudahnya merapu aje...huhu.

Aku tak boleh buka pc malam, sebab nak ajar disiplin anak.
Aku kata dengan mereka, waktu sekolah tak boleh main komputer malam.
Tapi kalau aku sendiri buka komputer, kira macam ketam ajar anak berjalanlah kan.
Lagipun aku sendiri dah keletihan.

Apa pun aku nak sambung cerita semalam.
Tauke kedai perabot tu dah datang rumah aku malam tadi.
Dia bawa papan kecil beberapa keping.
Dia konon nak potong kawasan yang berlubang tu
dan tampal dengan kepingan papan kecil tu.
Baru dia nak buat, dia sendiri kata tak cantik!!

Hahaha...lepas tu dia kata,
"Takpelah saya ukur dulu, nanti order kepingan papan yang besar. Ganti satu papan terus".

Tahu pun dia fikir kan, ada ke pakai papan kecik-kecik nak tampal je.
Mana lawa!!!

Apa pun, kena tunggu minggu depan sampai papan yang dia order sampai.
Oklah tu, baru tesenyum sikit aku...

SRD pun risau baca entri aku semalam.
Dia ingat aku sedih sangat pasal almari buku tu.
Suami aku tu memang pembaca setia blog aku ni.
Kalau aku tak update, dia pula yang sibuk tanya,
"Takde cerita baru ke hari ini?"


:x :x
~ يوس ~

30 comments:

  1. idea mmg kdg2 on off kan...kdg2 tgh sapu smpah mlambak2 dtg idea tapi bila dpn pc "pufff" hilang hahahahhahahah..

    ReplyDelete
  2. yelah sis..kadang2 tu bila x de idea nak tulis, terus terabai blog ni..hehe

    ReplyDelete
  3. Sama la kita kak kekadang sampai 1 tahap tak tau nak tulis pe kat blog:)

    Dan kekadang bila terlalu banyak idea lak tak tau nak mula dari mana :)

    ReplyDelete
  4. betul tu, kadang nak tulis apa yg kita sedang rasakan masa tu, tp macam tak sanggup pulak, sbb bila suami (jauh dari kita) baca, nanti dia rasa sedih pulak
    jalan terbaik sekarang ni buat entry anak anak sajalah.

    ReplyDelete
  5. setuju...sekarang pun sy masey lom ada idea nak wat entry terbaru.....

    ReplyDelete
  6. betulkan yus,kadang tu tak tahu nak tulis apa..tiap2 hari buka..duk tengok je newpost tu..tapi tak tahu nak tulis apa.
    -alhamdulillah dah senyum pun yus :-).mlm td suri datang,baca dua2 entri pasal almari tu..hehe.seb baik tak bayar habiskan..

    ReplyDelete
  7. bila takde idea, mmg rungsing jadnya.. asyik type padam, type padam ajelah kerjanya kan yus..

    ReplyDelete
  8. baru kejap tadi ada yang tanya kat kotak komen saya cemana nak buat kalau tak de idea.heheh..

    tapi saya biasanya kalau tak de idea tu cuma time saya tengah makan angin..hehehe..tapi kalau depan pc banyak la ideA yang datang...sebab tu kalau balik kampung ke saya tak online langsung.kalau online jugak berjam la saya hadap blog.dengan menaip untuk draft lagi..heheeheh

    ReplyDelete
  9. eh dapt tips..jangan ngadap pc ya kalau tak ada idea..heee..
    yna pun macam tu lah k.yus..malam2 dah macam2 idea nak update blog..
    last2 bila esoknya terus jadi blurr pulak..hehe..

    alhamdulillah dipermudahkan pasal almari tu..

    ReplyDelete
  10. betul tu yus..kdg tu tau nak wat entry ape...tak der idea langsung..kak fieda pun tak bg anak2 on9 sejak bersekolah ni..jadi kak fieda pun kena la on9 time dorang tido dan gi sklh jer..

    ReplyDelete
  11. Harap2 lepas ni almari tu akan jadi lawa...baru hati ada sinang...hehehe

    ReplyDelete
  12. tu sebab saya perlu tulis aapa saja yang terlintas di fikiran on the spot..
    sebab kalau saya dah tak menulis dlm masa 3 hari, memang dah rasa kekok utk memulakan kembali penulisan..

    ReplyDelete
  13. tersenyum aje izan baca perenggan last tu kak yus. SRD pun pembaca setia blog akak ye... bagus2.

    lega sikit kak bila tauke kedai tu nak tukar papan keping besar terus. takkan nak tampal papan kecil aje. tak comel jadinya nanti.

    senyum kak yus.. takmo sedih2 lagi ye!

    ReplyDelete
  14. kira ok la tu...tu ada juga tu ideanya..

    wah2...dah ada peminat setia no.1 tu...cayalah kakyus...

    ReplyDelete
  15. BUI BYK NAK TULIS TP BIZI SGT SEKARANG..TAPI KALAU SATU ENTRY SEHARI PUN DH KIRA OK JUGAKLAH..

    ReplyDelete
  16. saya plak kalau kekeringan idea...akan join GA/segmen blogger lain....:)

    ReplyDelete
  17. munna pun selalu kering idea kak... kdg sampai seminggu tak menulis sebab takde idea

    ReplyDelete
  18. Perkara ini dah biasa terjadi kak..betul tu kalau rasa x de mood atau idea nak tulis baik tinggalkan sebentar lappy dan buat keje lain... kalau kita teruskan juga confirm post yang kita hasilkan caca marba..orang baca pun jadi pening

    ReplyDelete
  19. hehehhe suami saya pon kalau nak tau citer panas mesti tanya saya dulu kak hehehhe

    ReplyDelete
  20. suami akak mcm suami saya jugak...pembaca tegar blog saya...kalau tak hapdet je mesti dia tanya tak hapdet ke? ekekekek...

    kengkadang kalau saya blur nak buh tajuk apa kat n3, tanya dia, byk je idea dia, tapi bila suh buat blog dia tak nak pulak...ekekekek...

    ReplyDelete
  21. Yus...
    akak pun tak de idea jugak nak menulis...tambah pulak agak bizi skrang ni..jalan2 baca citer kawan2 jer...

    ReplyDelete
  22. owh, SRD pembaca setia blog Yus rupanya... bagus lah mcm tu..

    kalo xde idea tp nak Up kan n3 jugak.. tampal jer gambor..

    kalo xde idea langsung, & x sempat, kakyong memang biarkan jer..

    ReplyDelete
  23. cheqna jarang kekeringan idea
    cuma malas je la =)

    ReplyDelete
  24. Ibu Yusuf selalu je tak ada idea.. biasanya kalau tak ada idea tepek je gambar2 yg ada.. :D

    ps: ayah yusuf tak baca Jemari Asmara.. hihi..

    ReplyDelete
  25. huhuh same lah yus
    ieda malam je leh tgk blog .. skrg di opis kurang sikit , hanya BW ..
    entry2 semua buat kat rumah dan tekan publiosh je bila ada masa di opis .. huhuh

    anak2 lak bila malamlahh merayu nak tgk komp sbb siang nenek mereka pantau ekkeke .. x bagi serba salah sbb kita punn buka ekekek ;)

    ReplyDelete
  26. huhu..bila idea x dtg..rase cam nk geget je lappy ni..byk story..tp xtau nk mula dr mna..cmne tu?

    ReplyDelete
  27. Blog qema pun terabai je sejak dua menjak ni, tah mana hilang mood nak update blog hehe

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...