Jarang sekali nak dengar anak-anak aku request makanan untuk aku masak.
Biasa bila aku tanya,
"Apa-apa pun boleh ibu!"
Atau paling lebih mereka nak telur goreng.
Tapi sejak pertama kali aku buat cendawan goreng tepung hari tu,
semalam ada yang minta nak cendawan goreng tepung lagi.
Siapa????
Anak aku yang paling banyak mulut Abid Zulfan ..
Siapa lagi??? hehe.
Dan bila anak dah minta tu, tambah seronok nak buat selalu kan.
Kalau tak balik-balik lauk hampir serupa aje.
Aku tak ingat nampak di blog siapa.
Serius aku tak tahu pun sebelum ni cendawan sedap kalau di goreng tepung begitu saja.
Kalau tak tahu itu cendawan, dah rasa macam sotong goreng tepung pun ya juga.
Sungguh aku ketinggalan rupanya.
Aku tak tahu macam mana resepi dari orang lain untuk cendawan goreng tepung ni.
Tapi aku bantai sama aje macam aku buat sotong goreng tepung.
Kalau ikut cara aku;
Cendawan goreng tepung semalam, sekali buat terus licin.
Tak sempat ambil gambar, letak gambar dari mr google jelah...hehe.
Dan yang pasti gambar tu tak serupa macam yang aku buat,
sebab aku siat kecil2 cendawan tu, tapi dia besar-besar.
Korang mesti dah biasa buat dan makan kan.
Aku baru dua kali, tu yang jakun tu....hihi .
Biasa bila aku tanya,
"Apa-apa pun boleh ibu!"
Atau paling lebih mereka nak telur goreng.
Tapi sejak pertama kali aku buat cendawan goreng tepung hari tu,
semalam ada yang minta nak cendawan goreng tepung lagi.
Siapa????
Anak aku yang paling banyak mulut Abid Zulfan ..
Siapa lagi??? hehe.
Dan bila anak dah minta tu, tambah seronok nak buat selalu kan.
Kalau tak balik-balik lauk hampir serupa aje.
Aku tak ingat nampak di blog siapa.
Serius aku tak tahu pun sebelum ni cendawan sedap kalau di goreng tepung begitu saja.
Kalau tak tahu itu cendawan, dah rasa macam sotong goreng tepung pun ya juga.
Sungguh aku ketinggalan rupanya.
image hasil carian google |
Tapi aku bantai sama aje macam aku buat sotong goreng tepung.
Kalau ikut cara aku;
- Cendawan di siat kecil sedikit, basuh dan di lomor dengan sedikit garam, kunyit, dan serbuk lada hitam
- Pukul telur dan kemudian masukkan cendawan tadi ke dalam telur.
- Letakkan tepung jagung dalam satu bekas, ambil cendawan dari adunan telur tadi satu-satu dan gaulkan dengan tepung jagung tadi.
- Siap untuk di goreng...angkat dan hidang.
Cendawan goreng tepung semalam, sekali buat terus licin.
Tak sempat ambil gambar, letak gambar dari mr google jelah...hehe.
Dan yang pasti gambar tu tak serupa macam yang aku buat,
sebab aku siat kecil2 cendawan tu, tapi dia besar-besar.
Korang mesti dah biasa buat dan makan kan.
Aku baru dua kali, tu yang jakun tu....hihi .
~ يوس ~
wah betul2 sedap nii....
ReplyDeleteyus, bila anak2 request tu.. semangatnya lain macam kan...
la, akak tak tau ker? takpe, lepas ni boleh buat lagi tau..saya dan anak2 memang suka makan cendawan goreng ni, sedapp kann
ReplyDeleteKalau kakak tak siat Yus, kakak goreng sekeping-sekeping. Boleh juga campurkan tepung dengan ketumbar jintan...
ReplyDeleteYus...si kecik akak pun suka... selalu akak beli peket besar...sekejap je habisnya...
ReplyDeletesedap ni...pernah buat gak..terbaekk la...
ReplyDeleteyus,fieda dah slowkan sikit kelajuan gambar tu..ye la poning plk...hehe..tq
langsung tak pernah yus
ReplyDeletebolehlah cuba nanti..
p/s: blog kita ni tengah prob!
bila buat n3 ..publish, kuar separuh saje
bila buat baru tak keluar pula
kat bloglist...camne ye yus?
sedapnye kak cendawan goreng tepung.....
ReplyDeletemasz suka makan, tapi x tahu masak. huhu
percaya tak yus??
ReplyDeleteayu tak pernah goreng. en zalie ada asid uric, kami tak boleh makan cendawan..
Akak tak pernah buat lagi..nanti boleh try.
ReplyDeletesedap tuuuuu!!
ReplyDelete@Sofya
ReplyDeletebetul sofya, permintaan dari anak2 buat kita lagi semangat, tp terus jatuh semangat kalau mereka makan tak habis..huhu
@Huda
ReplyDeletetulah huda, akak ketinggalan zaman...huhu
@Kakzakie
ReplyDeleteoo, campur ketumbar dan jintan ya? Mesti lagi sedap kan...
@aNIe
ReplyDeleteitulah kak, kalau yus campur dekat sup atau tomyam, yus dan suami je makan, tp bila di goreng ni, barulah diorang nak makan...
@fieda
ReplyDeletesedap kan fieda...:)
@Ati Masrif
ReplyDeletetak pernah buat, kena cuba buat tu kak. Pasti tak menghampakan.
p/s: problem yang macam tu, yus kurang arif le kak. Minta maaf tak dapat tolong...:(
@maszmadi
ReplyDeletekan akak dah beri cara masak tu, bolehlah try buat nanti..:)
@Citarasa Rinduan
ReplyDeleteoo, kalau ada asid uric, tak boleh makan cendawan ya. Tp ayu boleh je goreng sikit untuk diri sendiri kan...hehe
@Nieda
ReplyDeleteTry kak, jangan tak try...hehe
@:: Mrs.Eady ::
ReplyDeletememang sedap izwa...:)
sila bwk bersamer biler singgah umah kami yea? hik3 ;p
ReplyDelete@eB ezrin
ReplyDeletebilalah nak sampai rumah eB tu...huhu
tak pernah try lagi masak ni..
ReplyDeleteselalu tumis buat sup jer... len kali boleh dicuba.. kalo guna tepung lain okay ke.. kat rumah xde stok tepung jagung nih.. jrg guna, kalo pesan pun, en ayah mesti tanya, nak buat apa?
@kakyong
ReplyDeletesaya pun selalu tumis buat sup atau campur kat tomyam kakyong. Baru ni cuba goreng pula.
Rasanya boleh kakyong, tepung gandum pun boleh, cuma nanti kurang rangup sikit kot.
wah...lepas ni anak2 sis mintak hari2 lah..
ReplyDeleteTengah riki2 jumpe blog puan ni..
ReplyDeleteResepi menarik untuk anak2.
Kalu puan rasa nak cube RnD terbaru kami tepung magik cendawan goreng boleh tengok detail kat link ni --> http://bit.ly/ykpkVA
Yus