Satu perkara lain yang aku belajar dari SRD pasal makan, ialah ulam-ulaman. Dulu aku memang tak pandai nak makan ulam. Kalau makan pun, timun saja.
Sedikit-demi sedikit aku belajar makan ulam, sebab SRD suka makan ulam. Mula-mula kacang botol, kemudian daun pegaga.
Bulan lepas aku belajar makan ulam raja, dan yang paling baru semalam aku belajar makan daun tenggek burung. Sebelum ni tak pernah kenal bagaimana rupanya, tetapi bermula semalam aku dah mula jatuh cinta pula. Sedaplah daun tenggek burung ni!!!
Ulam raja (pic kredit to this blog) |
daun tenggek burung (pic kredit to google |
Khasiat ulam raja :-
Ulam raja dapa tmenambahkan kandungan oksigen dalam darah. Penambahan oksigen ni akan melancarkan peredaran darah secara tak langsung. Seterusnya, apabila kandungan oksigen telah mencapai keseimbangan, badan anda tentu akan terasa segar-bugar. (sumber: this site)
Ulam raja juga digunakan dalam perubatan tradisional kerana khasiatnya yang dikatakan dapat mencuci darah dari bahan toksid dan juga dapat menguatkan tulang. (sumber : this site)
Khasiat daun tenggek burung:-
Khasiat yang utama ialah melambatkan keluar mani lelaki
dan lebih menegangkan zakar
dan menjadikan zakar lebih sensitif
Ini lebih menambah nikmat sex kpd lelaki.
Ia juga menyegarkan badan.
Badan kita rasa ringan sedikit.
Mengelak serangan darah tinggi. (sumber : this site)
p/s: bila baca khasiat daun tenggek burung ni, malu sendiri pula...hihihi. Tapi bagus tu untuk hubungan suami isteri, satu lagi dapat mengelak serangan darah tinggi kan .
Apa pun aku terpikat dengan rasanya dulu sebelum tahu khasiatnya ya....
Korang suka tak makan ulam-ulaman. Ulam apa yang sedap bagi korang ya??
~ يوس ~
salam yus,
ReplyDeletekita dah lama makan ulam2 tu
paling suka ulam raja sbb rasa mangga
tapi lani kami sefmly
suka sgt makan salad yg
jual kat care4 1box rm5 :)
yana dulu pn tk pndai mkn ulam2 ni...belajar dgn kwn2..nmpaknya tenggek burung tu lbih khasiat utk org lelaki..org pompuan mkn ade apa2 effect tk? hehe..kalau mk yana memang tk pndai mkn ulam,plg koman pun mesti celur..selera lain2 kan...
ReplyDeleteKak yus...ulam mmg favourite qema..tak makan mmg xsah..cicah lak dgn budu ataupun sambal mmg bertambah nasi hehe
ReplyDeleteUlam tenggek burung ek?cam penah makan tuh tapi tak tau nama, nampak macam pucuk gajus..rasa lemak manis sikit hihi
x mkn sayur...:(
ReplyDeletesaya pun gemar segala jenis ulam2..makan ngn sambal belacan..berselera
ReplyDeleteakak pun baru 1st time tgk daun tenggek burung nih kat Perak nih tahun lepas
ReplyDeletewaktu member opis makan..tpai orang sini panggil daun cabang tiga
tapi...dua2 ulam akak x suka..akak ni mmg memilih bab ulam2an nih...hubby lak semua ulam dia makannn
mmg suke mkn tenggek burung tu...byk jugak khasiat dia ye...selama ni main makan jer...
ReplyDeletei pun loikes ulam2 ni...
ReplyDeleteyg i paling suka yg ni yg terbaru..daun sudu itik...
pB pun suka makan tenggek burung nie
ReplyDeletetapi tak selalu
jarang jarang
Patutlah saudara kakak yg duk di S'pore kalau dtg kg mesti ambil pucuk tenggek burung ini. Kakak pun tak tahu khasiatnya walau dah dari kecik lagi makan ulam.
ReplyDeleteUlam paling kakak suka ulam raja dan cipir /kacang botol.
saya pun pandai makan ulam sebab terikut dgn en.asben.. mana boleh dia sorang yg nak awet muda kan.. he..he.. saya pun suka makan ulam tenggek burung tu.. rasanya ulam paling sedap kot.. last week pergi melaka, mak saya siap beli bawak balik.. sbb kat sini mcm susah sikit nak jumpa..
ReplyDeletesy xmakan benda2 daun2 mcm tu...kalu kacang botol ke sy mkn la..er petai,jering,kerdas tu kira ulam x eh? yg tu sy telan belaka cicah ngan budu hehe
ReplyDeletealamak..dee tak mknlah ulam2..tp potai suka..hihihi..
ReplyDeleteassalam yus..ulam akak timun ngan salad je..he he
ReplyDeleteaju pon suke bangat mkn ulam ni kak, ulam raja, kacang botol, pegaga hmmm elok utk kesihatan bdn
ReplyDeletesalam yus..tq kongsi info ulam tu...suripun suka ulam-ulaman ni..tp duk tengok daun tenggek burung tu tak jelas lg dah penah jumpa ke tak...
ReplyDeleteapa2 ulam memang banyak khasiat kan... kalo dengan sambal belacan & tempoyak, mesti best ni..
ReplyDeletewow..cma suke mkn ulam..tp tenggek burung tu blm penah agi..nk cuba la...
ReplyDeleteade rase pahit2 x kak yus?
Saya pun suke mkn ulam...
ReplyDeleteTp biasenye tak tau namenye...
Pegaga je blh kenal...hihi
1st time dgr nama ulam tenggek burung..lucu la..
ReplyDeletesaya pun suka ulam tapi taklah peminat tegar.. pilih2 juga la..hi3
ulam pertama feveret saye gak..tenggek burung..sedap seh cicah sambal belacan..belajar makan pun lepas kawin, doa selamat umah jiran sebelah..takde sayur ada ulam2an jek..try makan..mmg sedap!
ReplyDeleteAssalam,
ReplyDeleteTenggek burong - rahsia telah diketahui, cuma nak tambah khasiat dari ujian ilmiah:
1)Tenggek Burung akan menjadi satu lagi antioksidan potensi semula jadi yang boleh digunakan sebagai alternatif kepada antioksida sintetik yang dikatakan berbahaya kepada kesihatan.
2)Rasa daun sebenarnya "kelat sedap". Boleh ditaburkan diatas Laksa - pengganti kepada daun gajus
3)Cara menyimpan lebih lama
Biasanya daun ini perlu dimakan dgn kadar segera, cepat layu dan jika diletakan kedalam bekas mengandungi air cepat bertukar kepada kehitaman. Dan daun ini biasa dimakan pucuk yg muda sahaja
TIP dari saya:
Bersihkan daun2 tersebut
Pilih/asing/relaikan daun2 tersebut. Gulong macam daun kunyit dan potong kecil2. Daun2 yg agak baru nak keras pun boleh dicampurkan dgn daun2 yg muda tu (kan jimat)
Bungkus dgn kertas dan simpan dalam bekas plastik yg tahan suhu sejuk beku
Simpan didalam freezer/peti air. kaedah ini membolehkan ulam ini disimpan hingga sebulan
Bila nak makan keluarkan dan biarkan bekuan itu kembali kekaadaan biasa sebelum dimakan
Cuba la
ajmr1@yahoo.com
banyk jg khasiatnya ni,.
ReplyDelete