Monday, June 20, 2011

Home » , » Cerita kami ke Kuantan

Cerita kami ke Kuantan

Salam Isnin, selamat pagi semua....

Apa khabar hari ini? Aku sedikit penat. Baru pulang dari Kuantan semalam kan. Apa yang pasti, kami bukanlah pergi bercuti-cuti sakan, atau bersukaria. Kami sekeluarga mengikut SRD yang ada tugas di sana. Kiranya cuti-cuti kecil sajalah, sambil menyelam minum air gitu. Jadi tak dapatlah nak ke Gambang resort ke, TC ke, atau apa-apa tempat menarik yang di cadangkan tu. Apa pun TC dah pernah pergi dulu masa pertama kali ke Kuantan.

Jadinya, apa yang menarik kali ini dalam trip 2 hari ke Kuantan ni?

Sampai Jumaat malam, esok paginya SRD dah ada tugasan di POLISAS sampailah petang. Kami anak beranak di hotel saja. Lagipun penat, sambil tu melayan anak-anak menyiapkan kerja sekolah masing-masing dan tengok tv...:D.

Petangnya dah janji nak jumpa dengan blogger sarah-najwan sekeluarga. So, untuk cerita selanjutnya, kita tengok gambar ya...:)

bersama sarah-najwan dan keluarga. Mama sarah-najwan ni memang kecil molek je orangnya. TQ kak, sudi jumpa kami...:x
Sabtu malam mencari restoran Ana Ikan Bakar Petai yang popular tu. Memang ramai sungguh pelanggan dia, kena beratur nak tunggu tempat duduk..huhu
Antara pilihan seafood yang ada. Anak-anak suka sangat nampak ketam batu yang masih bergerak tu, dari mula sampai dah nak balik, asyik lah nak tengok ketam tu..huhu

Antara pilihan menu yang kami order

Ini menu utama yang popular tu. Ikan bakar + sotong bakar petai
Kiranya, puaslah makan malam tu. Rasa macam kenyang sangat pun ada..huhu. Untuk semua yang kami order malam tu seekor ikan pari, dua ekor sotong, 6 ekor udang, lala 1/2 kg, kailan ikan masin, tomyam campur, kerabu mangga dan minuman harganya 99 hinggit. Bagi kami harga ni biasa saja, lebih kurang je dekat sini, tapi mungkin sini lom jumpa lagi ikan bakar petai ni kot..hehe.
Ini pula aktiviti hari Ahad. Berendam di swimming pool. Aku pun berendam juga..hehe

Sebelum pulang, mengambil peluang bergambar di sini. Tak ingat nama tempatnya..haha. Orang Kuantan, sila beritahu, di mana ni ya? :D

Anak-anak yang ceria
Seterusnya, kami berhajat sangat nak merasa murtabak mengkasar yang popular di Pekan, Pahang tu. Makanya, kami pun mencarilah lokasi Murtabak Mengkasar yang katanya tebal dan sedap tu. Cari-cari punya cari, jumpalah, tapi takde rezekilah pulak. Tutup kedai tu..huhu
Hampa tengok kedai tutup, dapat tangkap gambar kedai jadilah, tak dapt nak merasa...:(
Tak dapat makan di situ, kami makan di Restoran Mesra Tomyam tak silap yang lokasinya di seberang jalan dari gerai murtabak mengkasar ni. Sedaplah juga.

Selesai makan, solat Zohor dulu di masjid berhampiran, kemudian meneruskan perjalanan ke BP. Penat! Sampai rumah lebih kurang maghrib. Al-maklum banyak kali juga berhenti sepanjang perjalanan tu. Apa pun enjoy dapat jalan-jalan dan makan-makan...hehe.

Oh ya! Ole-ole dari Kuantan yang kami bawa balik....
Hadiah dari mama sarah-najwan yang comel. Terima kasih kak. Belum sempat merasa lagi...:)

Oklah. Sekianlah saja cerita kami ke Kuantan kali ini. Nak sambung basuh baju lagi, trip yang ke 3 dah tu...huhu
~ يوس ~

52 comments:

  1. HEHE.. yus dah publish stori yer..akak tggu yus buat dulu hehe..

    nati lenkali dtg kuantan..call akak lagi deh...

    ReplyDelete
  2. waaa..cuti cuti kak yus,best tur..

    ReplyDelete
  3. teringat mase blajo kat pekan dl..sll la p jln2 kuantan..hehe

    ReplyDelete
  4. Seronoknya dapat jumpa teman blogger. Nanti bila kakcik ke Kuantan, nak jumpa jugalah dengan Mama Sarah tu. :)

    ReplyDelete
  5. ke kuantan ke? sabtu lepas sy pun ke kuantan..selamat dtg ke negeri kelahiran sy

    ReplyDelete
  6. wah..bestnye g jalan2...mkn ikan bakar lagi..selera sungguh tgk pic2 makan tu...
    jumpe kak zia lagi..huhu...jelesz..~~

    ReplyDelete
  7. wah menariknya kak yus..segar2 lagi ikan tu, mandi pool lak tu..terbaekkk

    ReplyDelete
  8. wah bestnya.. dapat berseronok bersama keluarga.. dalam masa yg sama dpat jumpa teman blogger.. bilalah dpt peluang nak jumpa yus atau kak sarah..

    ReplyDelete
  9. wahhhh..
    seronoknye..
    cam sedap jek ikan bakar tu..

    ReplyDelete
  10. bestnya jln2 n dapat jumpa blogger... saya belum merancang nak pergi jalan2..

    ReplyDelete
  11. looor sampai ati x call kite .. kalau tidak leh jumpe .. :(

    huhuhu kalau di murtabak mengkasar tuu dekat sgt ngan umah mak ieda tau .. kalau tauu yus nak kesana leh ieda call tanye kan anak tokey sbb anak tokey tuu kenalan adik msa sek .. huhuhu
    mencik .. singgung ! hahahahha

    ReplyDelete
  12. emm napa abid tu tutup muka? emm sedapnya mkanan di atas tu..okaylah tu seronok jugak jln2 cri mkn dgn anak2..diorang ni naik kete je kira dh jln jauh la tu..hehe..lum berpeluang jumpa mana2 blogger..jumpa dlm blog je...

    ReplyDelete
  13. ADUHAI PART YG MAKAN2 TU JUGA YG BESTNYA...KECIK MOLEK JE YE KAK SARAH-NAJWAN TU...

    ReplyDelete
  14. alaaa... kit akat KL.. kalo kat kontan, buleh tumpang sekaki jumpa..

    ReplyDelete
  15. Ana ikan bakar tu kawan sekolah sy manger nyer..ada 3 restoren...lama dh x mkn situ...

    tmpt yg akak gi tu namanya Benteng or esplanade...tepi jalan je bertentangan ngan spital...

    ReplyDelete
  16. ikan bakar ada petai...mmmm mcm best. dan lg best kn (jeles pun ada)pshbatn d alam maya d truskn k alam nyata

    ReplyDelete
  17. @sarah-najwan
    InsyaAllah kak...yus pun seronok dapat jumpa akak...

    hehe, semalam buka gak blog kejap kot2 akak ada update citer, tunggu yus rupanya..hihi

    ReplyDelete
  18. @mama tims
    makan angin bersama keluarga tims..:)

    ReplyDelete
  19. @♥MiZz-siHa♥
    oo dulu study sana ya....mesti banyak kenangan di sana kan..:)

    ReplyDelete
  20. @Keluargaku Syurgaku
    kalau ada peluang ikut tu, mmg tak akan lepas peluang Nurul, sebab tahu, suami selalu bz...:)

    ReplyDelete
  21. @eB ezrin
    jeles dengan yg mana tu eB? Makan2 atau jumpa teman blogger?..:)

    ReplyDelete
  22. @kakcik
    bila dapat peluang jumpa teman blogger, mmg seronok kan kakcik. Jangan lepas peluang, kalau ada free masa, apa salahnya persahabatan tu di teruskan ke alam nyata kan kakcik

    ReplyDelete
  23. @~aSHa~
    oh ya ke asha? balik kg lah ni kiranya ya...

    ReplyDelete
  24. @♥cmª shIemª♥
    cma, jangan jeles ya. Ada rezeki zma pun boleh sampai sana dan jumpa kak zia kamu tu..hehe

    ReplyDelete
  25. @ajumohit
    ikan dan sotong dia mmg nampak segar aju..best!

    ReplyDelete
  26. @Hanis Azla
    Yus pun teringin nak jumpa pemilik blog Hanis Azla...dah lah di blog pun tak pernah nampak muka..hehe

    ReplyDelete
  27. @nurkass
    Sedap nurkass, lain dari yang lain sebab ada petai...terbaik!

    ReplyDelete
  28. @Sofya
    Saya pun bukan merancang tu sofya, kebetulan suami ada tugas di sana, tumpang sibuk sama..hehe

    ReplyDelete
  29. @ieda
    alahai ieda, janganlah gitu, lenkali kita jumpa ya!

    oo, nnti kalau yus ke sana lagi, harus contact ieda ni. Memang nak sangat rasa murtabak mengkasar tu...hehe

    ReplyDelete
  30. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
    kakD, tu bukan 'hampa' bahasa kedah tu, sila baca dia ikut sebutan 'hampe' ya...

    ReplyDelete
  31. @Maya Mayana
    dia protes apa ntah dengan abahnya masa tu yana...

    akak dah jumpa beberapa orang blogger setakat ini...seronok!

    ReplyDelete
  32. @munna
    hehe....kecil molek lah munna berbanding akak ni..huhu

    ReplyDelete
  33. @MULAN
    hari tu pun terlepas peluang jumpa akak di majlis kak anie kan...

    InsyaAllah kalau ada rezeki nnti, jumpa juga kita kan kak..

    ReplyDelete
  34. @Aku Ibu Muda
    akak ni pun baru second time ke sana..

    ReplyDelete
  35. @zura_habib
    wah! ya ke? kawan zura manager dia ya. Memang ada nampak satu lagi kedai nama serupa. Tapi pelanggan dia memang ramai ya, beratur nak tunggu tempat duduk, sentiasa penuh!..

    Apa pun sedap juga makan di sana..

    Thanks infonya Zura, baru teringat, mmg bertentangan hospital...:)

    ReplyDelete
  36. @So Shy Lady
    ikan bakar ada petai tu mmg yus pun pertama kali makan kak....bestlah juga!

    ReplyDelete
  37. akak... dah la tgh lapar ni... hadoi..

    ReplyDelete
  38. @NM02
    hehe, selalu blog niezza je letak gambar makanan kan, akak pun nak letak juga, ....hahahah

    ReplyDelete
  39. yus x sempat terjun laut ek? best makanan sedap2...saya x sempat lg nak post entry holiday cherating

    eh bape jam ek dr Kuantan ke BP?

    ReplyDelete
  40. @Farra
    haha, mmg tak sempat nak masuk laut pun farra. Dapat masuk pool pun jadilah...

    perjalanan lebih kurang 5 jam...jauhlah juga..huhu

    ReplyDelete
  41. akak ke kuantan gak cuti baru2 ni tapi frust sbb tak tau nak kemana..tak plan dan tak buat homework sebelum pergi jadi buang masa aje duk kat hotel..

    ReplyDelete
  42. @hani@debumelukut
    kalau tak buat homework dulu mmg biasanya tak tahu nak kemana kan kak..

    Yus sebelum pergi tu, mmg search dulu di internet, tempat2 makan menarik dan popular. Bila tgk lokasinya tak jauh dari hotel tu yg terjah...

    Selalu juga, ikut husband OS, dan tak tahu nak kemana duduk di hotel je, boring kan..

    ReplyDelete
  43. baru 2 fmly blogger yg
    berhimpun tu pun nmpk ramai betui..
    kalaulah ramai lagi blogger ..
    pasti lagi meriahkan...hehe

    sah..comel loteh cikgu sarah tuh

    ReplyDelete
  44. best la tu kak dapt jalan2. free lagi. ekekeke... x mkn kepok lekor ke kat sana? bagus la akk survey dulu mana nak pegi. hehe..

    ReplyDelete
  45. seronoknye...gi jln2 kat kuantan...
    sedap jer tengok makanan tu semua tu yus..

    ReplyDelete
  46. wah kak yus cuti2 ye , ikan bakar tue betul2 mengugat imanku melihatnya... tergoda dan ternoda dah nie kak cam ner hehe..

    ReplyDelete
  47. Best tu, pergi Kuantan. :)
    Tak silap Yati, tepi sungai tu orang panggil Esplanade kan. Sini takde ikan bakar petai. Mesti best, tengok gambar pun terliuq!!

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...