Menu feveret aku. Resepi dari bonda tercinta. Kalau balik rumah emak, dan dia masak lauk ni, mee siput tu 5-6 ketul pun boleh habis licin. Nasi satu periuk pun boleh habis. Aku, ayah, adik-adik semua suka. Lama sungguh tak makan menu ini. Bulan lepas aku teringin sangat, dan mulalah telefon emak tanya resepi semula. Untuk kepastian.
Sekali cuba, SRD pun suka. Setakat ini dah 3 kali buat di rumah ni, masih menjadi feveret. Pergghhh.....makan dengan nasi panas tak perlu lauk lain dah, tak pandang kiri kanan punya. Walau berpeluh-peluh makan menahan kepedasan, masih rasa nak cedok lagi ke pinggan. Adeh! Memang hancus diet bila buat lauk ni. Terus tak boleh tolak nasi. Makan gitu saja pun sedap. Yang penting sesuai untuk mereka yang memang kuat pedas macam aku.
Korang semua pernah makan tak menu ni?
rupa mee siput yang telah di buat sambal tumis cili padi. |
Mesti korang biasa makan mee siput goreng makan dengan sambal tumis ikan bilis je kan. Tapi mee siput yang di rebus dan di buat sambal kemudiannya ni tak ramai kot yang biasa makan.
Resepi dari bonda aku senang saja.
Untuk semangkuk mee siput masak sambal tumis cili padi di atas ini yang di perlukan.
3 ketul mee siput ( di rebus sampai kembang dan di toskan)
bahan tumbuk:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 genggam ikan bilis
21 biji cili padi
sedikit belacan
sedikit minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa
air asam jawa
Cara membuat:
Tumis bahan tumbuk sehingga naik baunya.
Masukkan air asam jawa garam dan gula secukup rasa.
Masukkan mee siput yang telah di rebus tadi.
Kacau rata sehingga masak.
Siap untuk di hidang
Serius ini memang antara lauk kegemaran aku di rumah. Lagi kalau masa makan ada adik bongsu aku bersama, boleh berebut2 macam tak cukup aje....huhu.
Dik!! Tetiba rindu nak berebut makan sambal mee siput ni dengan nko....hahahaha!Kat rumah ni ada geng berebut juga, cuma geng berebut aku ni tak berapa kuat pedas. SRD lah tu, so kalau aku buat terpedas sikit, dia kureng le berebut. Tapi kalau dengan adik aku tu, dia lagi hantu pedas dari aku, mau terangkat bontot makan pedas sangat....hehehe.
~ يوس ~
x pernah makan pun... tq senang2 saya cuba nnti !
ReplyDeleteNyum2 sedapnyaa makan mee siput..tuh.. :)
ReplyDeletekak yus tau... izan kenal mee siput pun start dok johor ni lah. biasa mmg digrg pastu makan ngan sambal tumis ajelah. kalau yg macam kak yus buat ni mmg blm pernah cuba lagi.
ReplyDeletewahhh... kalau makan yg pedas2 ni mmg terangkat abislah. kalau izan makan sure sampai meleleh2 airmata ni haaa...
Tak pernah try lagi kak yus, nmpk menarik Dan sedap!! Mmg saya kene try masak ni ;)
ReplyDeletesalam yus..tak pernah acik tau ni yus..biasanya buat bubur je
ReplyDeletetak makan jugak tapi macam sedapnya kak. saya mkn megi je...huuu
ReplyDeletepernah mkn mee siput versi goreng aje..yg ni blm pernah try..
ReplyDeleteperghh...sambal tumis cili api tu peberet cma gak..mkn sampai meleleh air hidung..
nyam2 nampak sedap..blh la try masak sambal tumis ni ngan mee siput plak...tq for the resepi kak!
Mcm mee goreng eh kak. X pernh mkn yg ni. Mesti sedap nih! Nak cubalah. ;D
ReplyDeleteakak suka buat basah sikit, lebih air asam nanti lama2 air tu kering juga. Sedap As!
Deleteekekek biasa tgk yus
ReplyDeletetapi ieda x buat macam nie
ieda grg macam buat mee grg tuu
ngan lada semua lah ..
sedappp macam2 kan ;)
mee sipst masak sambal cili api tak pernah lagi... mee siput goreng pun belum lagi tapi sambal ikan bilis cili api selalu.
ReplyDeleteerr mee siput boleh buat lauk ya? Hu hu honestly tak pernah makan mee siput dengan nasi. Boleh cuba ni...
ReplyDeletesy makan yg kering tu kak.. masa zaman sekolah dulu...glamer mee siput+sambal tumis. Hari2 beli kat kantin sekolah agama.. Nyum-nyum makan dalam plastik kecik 20 sen hargenya..
ReplyDeletetp tak pernah pulak masak mcm akak ni..nt sy try lah ye
Tak pernah dengar pun... nie la first time dengar mee siput... ingatkan siput sedut...
ReplyDeleteassalamualaikum yus...pernah makan yg digoreng n makan ngan sambal je tapi yg masak mcm ni belum pernah cuba lg...:)
ReplyDeleteSaya singgah dari blog PCL...
ReplyDeleteRajin awak masak eh :)
first time dgr pasal menu ni yus.. teringin juga nak rasa.. sbb nmpk pun dah sedap..
ReplyDeleteakak tau tak, saya tak pernah mkn mee siput...kesian kan saya? saya tau mee siput ni bila ramai blogger duk update pasal mee siput ni...skang akak pulak duk citer...saya tak pernah mkn versi apa sekali pun, versi yg akak buat ni laaaagi festaim saya dgr...saya teringin nak cuba kak..
ReplyDeletedah la saya ni hantu pedas...kuat mkn cili padi...kalau saya ada kat umah akak, sure saya berebut ngan akak...ekekek...
mee siput, lama dah x dengar, kalu dulu kat kampung biasanya goreng jerk, pehtu makan ngan sambal tumis lada kering, sedap..... kalu rebus gini x pernah rasa lagik...
ReplyDeleteFestime dgr mee siput masak sambal tumis cili apa nie,mkn dgn nasi ke Yus atau mkn begitu je?
ReplyDeletemee siput makan dengan nasi? makan macam tu saja boleh tak?
ReplyDeleteMacam mana rupa mee siput sebelum diproses?
Aik banyak tanya sungguh ?
Menu ni mkn dgn nasi ke kak? Hmm...1st time tgk resipi ni..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletemee siput? ingatkan mee campur siput tadi
tak pernah dengar mee siput ni..huhu
ni nak kena try ni.. tqs yus kongsi resipi..
ReplyDeletememang tak pernah makan pun kak, biasa makan yang goreng tu..ni tak pernah makan lagi tapi boleh cuba la nanti..:)
ReplyDeletetak pernah makan lagi...yang makan ngan sambal tu pun tak pernah rasa lagi..pasni leh try buat...kasi variety skit..makan mee basah tu selalunya jemu..tambah2 yang ada bangak rasa kapur...
ReplyDeleteOh... betul Yus kakak tak pernah buat lagi. Kakak ingat tadi mee kuning biasa...
ReplyDeleteterus rasa lapar tgk mee siput akak nih.. sedapnya.. :)
ReplyDeletenmpk sedap ni..
ReplyDeleteidea menarik ni.. nnt balik Msia boleh cuba..
ReplyDelete