My other Blog

Thursday, February 02, 2012

Home » » Drama Jepun era 90-an | Maero Attack

Drama Jepun era 90-an | Maero Attack

Sekarang ni ramai yang suka tengok drama Korea kan.
Aku belum jatuh minat lagi.
Mungkin sebab sekarang aku kurang tengok tv.

Dulu-dulu masa sekolah rendah tahun 80-an, aku minat sangat drama kantonis.
Setiap petang mesti tengok punya, sampai kena marah dengan emak pun tetap layan.
Antara yang aku minat, Man in the Net dan Police Story.
Masa nilah mula minat dengan Chow Yuen Fatt dan Do Do Cheng.
Muda belia dia masa tu.
Police Story pula buat aku minat dengan Tony Leung.
Apsal rasa hemsem dia masa tu ya?...hehe.

Lepas tu, masuk 90-an dah mula minat drama Jepun pula.
Tadi masa dengar sembang sinar bersama Abby dia ada sebut pasal drama Jepun ni.
Keluarlah dari mulut pendengar drama Chiaki dan Maero Attack.
Antara drama kesukaan aku juga selepas Oshin.

Tapi paling aku ingat Maero Attack.
Tak pernah-pernah minat nak main bola tampar, terus jadi minat nko!
Aku ingat lagi, masa tu aku form 2.
Tahun 1990, setiap kali lepas tengok Maero Attack, mesti aku main bola tampar.
Jadi macam kemaruk pula.
Kalau takde kawan main, tampar-tampar bola sendiri pun jadi.
Emak aku punya dawai jemuran kain jadi net aku..haha.
Masa ni kami duduk kampung.
Seronok pulak bila ingat balik.

Tadi, cuba cari- cari kalau ada video Maero Attack ni.
Adalah lagu tema dia.
Aku ingat lagu ni..suka!!





Bila tengok balik sedutan drama ni, alamak, seksilah zaman tu.
Seluar pendek dia betul-betul pendek kan...hihi

image ehsan google

Kerana cerita ini jugalah ada hati nak belajar teknik bermain bola tampar.
Teknik apa tu?
Ala teknik 'piring terbang', dan 'Sommersoult Berpusing'.
Main bola tampar pun tak reti, ada hati nak buat sommersoult kan...hihi.

Seronoknya tengok drama Jepun masa tu.
Rasa nak kembali ke zaman remaja semula...

Tetiba je, ni semua Abby Fana punya pasal lah ni...
Buat aku mengimbau nostalgia lama...hehe.

Siapa yang sama macam aku?
Suka drama-drama Jepun ni semua?


~ يوس ~

23 comments:

  1. Kak, sama ngan saya, saya peminat citer Chiaki, masa tu saya darjah 3..pasal pramugari kalau tak silap, sanggup saya call tv3 masa kecik2 dan marah kenapa tukar waktu siaran citer Chiaki tu, hehe..Maero Attack pun sama..tak boleh tinggal nengok..

    ReplyDelete
  2. sy pun suka maero attack dan oshin tu :-)

    tak sangka ek ramai peminat rupanya drama ni

    ReplyDelete
  3. sama la, membesar dengan cerita hong kong dan cerita jepun...

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum Yus,

    mujur masih dapat kunjung sini lagi..haha citer tu memang mengimbau memori silam dolu-dolu..akak salah sorg peminat citer tu

    ReplyDelete
  5. heheheh saya pun suka Maero Attack ni. kenangan betul...

    ReplyDelete
  6. adoila..cekcinye player2 tu..hehe..

    cma ade jgk tgk citer jepun ni dulo2..tp lupa dah..yg ni pun ingt2 lupa..

    ReplyDelete
  7. Assalam yus..acik sampai sekarang sangkut ngan drama korea..rasa nak potong astro ni baru berenti tengok rasanya.
    man in the net tu pun acik tengok..masa tu dah kawin dan tapi belum ada anak lagi..mungkin siaran yang mula2..kalau tahun 90'an tu diulang lagi tu..yang frust tu..masa akhir drama besiri tu acik pi kursus di telok chengai kedah..keciwa betul masa tu tak dapat tengok last episode

    ReplyDelete
  8. SUKA!!! time ni saya skola rendah ngeee!!! Kak yus, Kenangan waktu zaman ni mmg manis sgt, tingat kt arwah ayah yang sPorting itu hihi

    ReplyDelete
  9. maero attac-kwaktu ni saya sekolah rendah lagi...
    lagunye sampai sekarang masih ingat..walaupun tak hafal semua tapi kalau dengar masih boleh ikut sikit2...

    ReplyDelete
  10. hihihi, tak pnah tgk cerita2 tu lah ka...selalu layan kantonis jer...

    ReplyDelete
  11. cerita jepun ni yg kakyong paling ingat sekali adalah Oshin... masa tu tahun 80an lagi.. kakyong masih di sek rendah..

    maero attack ni ade juga tengok.. tp kakyong dah byk lupa lah cerita2 yg selalu tgk zaman remaja dulu... sbb kurang tgk tv time tu.. sbb bertahun jugak rumah kami xde letrik.. & kat asrama pun x kesah sgt dgn tv...

    ReplyDelete
  12. ha ah... do do cheng, tony leung, chow yuen fatt.. police story mmg best..

    ReplyDelete
  13. Hahaha... Yus... cerita tu dulu zaman anak akak kecik2... kalau akak... akak minat cerita Jepun Oshin tu...

    Akak puns ama ngan Yus... belum dtg seru utk minat drama korea lagik...hehehe

    ReplyDelete
  14. Wah, nostalgia sungguh. Sy pun suka tgk cerita maero attack ni, cuma jarang dpt tgk, sbb ptg sekolah agama. Tak ingat darjah berapa masa tu..

    ReplyDelete
  15. Qema dedulu jarang tgk tv sebab dari sekolah rendah duk asrama..

    seksi seluar cam seluar kecik je hihi

    ReplyDelete
  16. suka sgt..masa tu giler2 saya suka tgk cite kantonis pukul 6 ptg..cite polis byk la time tu...pastu kalau tgk bola tampar jadi gian nk main gak bola tampar...hahaha..samala kita..tp dh tua2 ni tak minat sgt dah tgk tv..tgk gitu2 jer la..korea punya cite lagi la tak pernah tgk..huhu...

    ReplyDelete
  17. yus,

    kita ni sezaman la kan...akak pun gila2 minat kat tony leong dek penangan police story tuh....citer Chiaki mmg peberet tapi Maero tu x ikut sgt sbb duk asrama dah rasanya time tuh...tapi tau jugakla pasal sommersault tu sumer hihi

    ReplyDelete
  18. aku masih ingat crita maero attack...lagun dia pun rasanya aku masih ingat lagi heheee..
    tapi tak silap aku, itu bukan era 90an..tapi era 80an...iye tak?

    ReplyDelete
  19. salam...dulu2 mmg tajk pernah lepas tengok maero attack...lagu tema dia pun rasanya aku masih hafal lagi ehhee..
    cuma drama tu rasanya bukan era 90an..tapi 80an kan?

    ReplyDelete
  20. samersoc berputar mmg terbaik, huhu

    ReplyDelete
  21. samersoc berputar mmg terbaik, huhu

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...