Friday, August 05, 2011

Home » , » Pembantu aku di dapur......

Pembantu aku di dapur......

Aku semenjak dua menjak ni ada pembantu baru di dapur.
Semua yang aku buat dia nak buat.
Lebih dasyat lagi, yang aku tak kasi buat pun dia nak buat.

Bab nak menyapu jangan cakaplah.
Sekarang dia ada hobi baru, suka nak pegang mop pula.
Habis mop tu di usung dari depan sampailah ke belakang....huhu.

Dan ini, gambar-gambar ni, semua masih fresh lagi ni.
Baru sebentar saja tadi berlaku.
Kita tengok apa yang pembantu aku di dapur ni dah buat ya....

Tu dia, aku dok khayal goreng kentang nak buat begedil, dia pi tumpahkan serbuk kari yang di ambil di peti sejuk.

Bila kita marah, tu dia, selamba je muka sambil main mangkuk

Citer pasal bermain dengan mangkuk, ini mangkuk aku yang terakhir untuk size dan design ini. Akhirnya kecundang di tangan Arif juga. Ada 6 biji semuanya, semua dah pecah. Cubalah korang tengok, macam mana boleh pecah kat tengah gitu aje...huhu

Ha! Ni memang feveret dia. Pantang aku pegang lesung batu, dia pun nak jugak. Ada gaya tak?

Aku plan nak buat soto daging hari ni.
Jadi tengah sibuk nak siapkan nasi empitnya dan begedil dulu awal-awal ni.
Dalam pada aku siapkan bahan tumbuk tu,
Arif pun tumpang sibuk sekali.

Tengok tak gaya Arif menumbuk dalam gambar tu.
Guna kedua-dua belah tangan kan....

Ni nak citer ni.
Aku menumbuk tu guna sebelah tangan saja.
Jadi dia marah, bila tangan sebelah aku tu macam menadah saja, minta di letak sesuatu di tangan.
Di tolaknya tangan aku menuju ke alu lesung itu.
Dia suruh aku menumbuk guna kedua2 tangan.

Bila aku menadah tangan semula, Arif menolak lagi.
Sehingga beberapa kali tangan aku di tolaknya ke arah alu lesung tu.
Sampai satu tahap dia dah malas agaknya.

Tahu tak apa dia buat?
Dia cium tangan aku tu, lepas tu dia jilat..... :)):))

Arif, Arif.....
Itulah dia pembantu aku di dapur....
Pembantu ke tukang kacau ni......hehe

 p/s: hari ni plan nak buat soto daging + kuih cara manis + air nescafe ais

~ يوس ~

27 comments:

  1. Rajin anak teruna tolong ibu ye hihi..laluan ke dapur umah qema pagar kak, so ammar duk diri situ je tengok kalau bawa masuk dapur habis nak digeladahnya..

    ReplyDelete
  2. @qemaishak
    laluan ke dapur akak siap ada pintu lagi qema...

    tapi kalau akak tutup pintu tu melalak sakan dia.

    Suara kalahkan halilintar. Ada je tingkap untuk dia nampak akak di dapur, tapi dia memang tak boleh duduk diam. Grill rumah pun dia dah boleh panjat tau..huhu

    ReplyDelete
  3. perghhh baik punya pembantu ni kak...hahahahha
    camana boleh berlubang tengah tu??musykil ni....

    ReplyDelete
  4. kak, dh boleh prepare nk anta masuk Junior Masterchef ni..

    ReplyDelete
  5. ada bakat jadi tukang masak~ keh keh~

    ReplyDelete
  6. dia nk membantu tu yus..bg can..hehehee

    akak pom salu xank kasi anak2 main kat dapur time nk masak..ganggu tau..heheheh..

    menu tu best tu..nk2 bergedil..adoiii..

    ReplyDelete
  7. yus,
    samalahhhhhhhhhhhhhhhh dengan fateh kat rumah tu. Terjerit2 kak nita dibuatnya. pandai macam2, mennyapu pandai, tumbuk lesung pandai, memanjat almari pandai, tumpahkan air pandai... huhuhu....

    -kak nita-

    ReplyDelete
  8. rajinnyer ank bujang kak yus nie.. heheh rajin bagi lagi byk keje kat ibu dier... heheheh

    ReplyDelete
  9. alolo..untung akak..bukan calang2 pembantu ni, dia memang saja nak uji kesabaran akak plus nak bagi akak pahala lebih..hehe..

    ReplyDelete
  10. haha..rajin2..sama cam faris la kak..wpun ktorg siap psng pgar nak msuk ke dpo tp tak bjaya nak halang dia..wjib dia ad sama kalo ibu kat dpo..huhu..org suka bg dia syur,nnt dia tlg siat2 kan..

    ReplyDelete
  11. kalau aniq zaquan, dia tak masuk dapur time wani masak...sbb kena kawal ketat ngan papa dia...baru je nak menuju ke dapur, dah papa dia takutkan dengan 'bokbong'...

    apa lagi...u-turn semula gi kat papa...hihi

    ReplyDelete
  12. tak kuat arif angkat lesung tu kak...sampai 2 tangan. yelah yg lain2 sekolah tinggallah dia sorang2 kat umah jadi pembantu ibunya kan ...bijak...bijak...

    part jilat yg tak tahan tu..kihkih...

    ReplyDelete
  13. Haha..klakar la yg bab batu lesung tu,sebolehnya nk suh akk pgg gn dua tgn jugak ye..agknye apela yg dipirnye wktu tu smpai 2 3 kali suh akk ltk tgn kat alu tu..comel2. Psstt..bolela mntk ngn ayah beli mgkuk baru: 8-)

    ReplyDelete
  14. alahai...comelnya pembantu kak yus... dia nak asah bakat jadi chef tu nanti

    ReplyDelete
  15. ariff rajinnya kamu, meh umah auntie tolong auntie masak, pehtu join adam main air..hehehhe

    Alhamdulillah Dah 30 pon

    ReplyDelete
  16. Ada kesungguhan dia kak , siap pakai dua tangan lagi ha...

    ReplyDelete
  17. gitulah dugaan anak kecik nie yus .. kena banyak bersabar kan .. mcm2 hal kan :))

    ReplyDelete
  18. pembantu yg melambatkan kerja yer yus.. tp takpelah, dia jd penghibur kat dapur tu.. wah, mengancam menu hari ni..

    ReplyDelete
  19. wah, uat soto hari ni, siap begedel bagai...

    best nyeee..

    kecik2 dah rajin yea... pasni suh dia mop lantai lak...hehehe

    ReplyDelete
  20. ni pembantu yg cekap ni..pembantu cum pengacau di dapur..

    ReplyDelete
  21. muahahaha...dah ade chef di dapur ye..
    betuahnye si ariff ni..

    wah..meriah menu akak..

    ReplyDelete
  22. yus..rajinnya ariff.senang le yus..bila ada apa2 yang nak ditumbuk..halakan aje ke ariff.biar ariff yang tumbuk...ada gaya tu..b

    ReplyDelete
  23. hehe..sabar jer la yus melayan si arif yer...hrp2 dh bsr pun rjn la nolong mak kt dapur.

    ReplyDelete
  24. Hahaha...Yus gambar menumbuk tu tak menahan...nanti boleh lah dia tumbuk sambal belacan...

    ReplyDelete
  25. kih kih kih... arif arif.. geng la ngan muaz jadi tukang sibuk kat dapur gak.. that day saya duk khusyuk kacau bahan2x.. dia pun sibuk amik sudu garam pastu jilat2x mcm makan eskrem..adoiyaiii...;-)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...