Friday, July 22, 2011

Home » » .::Senaman Mulut::.

.::Senaman Mulut::.

Siapa suka dengar Sinar FM?
Celoteh 3 orang tu, KE, SY dan Keril. 
Bila masuk bahagian Abang Jem dan senamannya lagi haru.
Entah apa-apa senaman kadang tu kan.

Tapi bila fikir balik, aku pun hari-hari buat senaman.
Senaman mulut di waktu pagi ;).

Setiap pagi, mula-mula perlahan saja mulut aku ni bercakap.
"Aqil, Alia, Abid bangun! Dah pagi, sekolah sayang".

Kali kedua, nada suara tinggi sikit,
"Aqil, Alia, Abid bangun cepat! Nanti lambat ke sekolah".

Adalah seorang yang bangun, biasanya Aqil bangun dulu.
Kali ketiga, dah mula menyinga sikit,
"Alia, cepat bangun! Alia tu selalu siapnya lambat!" Cepatlah bangun!"
 Tapi yang bangunnya Abid.

Anak perempuanku sorang ni memang sangatlah susah bangun pagi.
Masa ni dah di dapur, sibuk uruskan apa yang patut.
Dia, tetap liat nak bangun.

Dari dapur dah dengar suara aku,
"Alia!!!!! Belum bangun lagi ke?"

Aduhai!!! Ikut perangai saperlah susah sangat nak bangun ni!!!
Kalau yang ini memang bukan ikut perangai aku ya!
Ini memang ikut abahnya!!!

Huhuhu....

Itulah senaman mulut aku setiap pagi.
Pot!Pet!Pot!Pet!
Tak berhenti-henti.
Sampai mereka dah dalam kereta pun,
tak habis lagi mulut aku bersenam :D

Ibu-ibu yang lain ada tak lakukan senaman mulut setiap pagi?:p

~ يوس ~

30 comments:

  1. pB jarang dengar Sinar FM

    terasa kalut sangat mereka bertiga tu

    ReplyDelete
  2. @pB
    asben saya mmg suka benar dengar celoteh mereka tu kak pB. Saya pun sama..hihih

    ReplyDelete
  3. Mmg pg2 dgr sinar fm, sbb lawak2 diorg menenangkan hati waktu jem, senyum pon senaman mulut, tak melibatkan byk urat saraf tau

    ReplyDelete
  4. akak suka hotfm ajo..hehhe

    akak pun sama yus..senaman mulut bukan ajo pagi..ptg malam seme ade...celik mata aje..mulut tak berhenti bercakap..

    gamaknya gini kot belaka ibu2 zmn skrg..huhu

    ReplyDelete
  5. @ajumohit
    senyum senaman yg tak stress dan menyakitkan. Malah menenangkan.

    Pot!Pet!Pot!Pet! ni boleh buat jadi stress kan....hahaha

    Mmg suka lawak jenaka diorang kan, bila salah seorang cuti, terus jadi tak best!

    ReplyDelete
  6. @sarah-najwan
    hihi, yelah kak, mmg sampai dah nak tidur pun masih ada senaman mulut tu kan...

    Saya kat sini, susah sangat nak dapat channel hot Fm tu kak. Tak tahu kenapa?

    Tu pasal dengar Sinar.

    Tapi mmg lagi dulu suka Sinar..hehe

    ReplyDelete
  7. Kakak pagi alhamdulillah anak-anak dah besar sikit kalau banding dgn Yus. Lagipun dua aje.... Senaman lepas subuh zikirlah.....

    ReplyDelete
  8. @Kakzakie
    Subuh biasanya tak dapat nak berzikir panjang kak...kalut nak siapkan anak2..:(

    Harap2 mereka semua dah besar nanti, peluang tu ada...

    ReplyDelete
  9. serupa Yus.....pagi2 senaman mulut 2 wajib.....selalu jugak jd tarzan.....hehehe

    ReplyDelete
  10. itu belum senaman kaki tangan lagi kan?
    huhuhu betapa macam lipas kudungnya pepagi hari.

    ReplyDelete
  11. he..he.. senaman mulut saya klu kat rumah tu pagi petang siang malam yus.. ada aje perkara dia org nak suruh mamanya buat senaman mulut tu.. bab bangun pagi anak dara saya ikut ayahnya.. anak2 lelaki saya ikut saya.. he.he.. liat sikit nak bangun.. tp taklah susah sangat cuma liat sikit aje..

    ReplyDelete
  12. cheqna dengo hotfm..
    senaman pagi cheqna bila masuk opis r...pagi2 tak de sesape yang cheqna nak bebelkan hehehehehe

    ReplyDelete
  13. hahaha..samalah tu...setiap pagi buat snman mulut..anak2 liat nak bngun pagi....husb dah hafal ayat apa yg keluar setiap pagi......

    ReplyDelete
  14. ohoh..sejak merempit nek moto g keja mg x dgr redio..oh..kak yus minat ngan suria ke??cma slalu dgr hot fm je..

    erkk..bab senaman mulut tu mmg betul..even anak2 baru stahun 2,nk mngejutkan bgn tido sgt payah....hehe..ikut peel ummie die..=D

    ReplyDelete
  15. hihi..sy pepagi mood nk berckp lmbat msuk..suka diam n wat keje laju2 sbb tkut lmbat g keje kl si kecik tu bgun..nnt dah rmai anak camni la kot..keh2

    ReplyDelete
  16. tahun depan izan pulak lah nak kena senaman mulut pagi2. thn ni baru sorang yg sekolah...pot petnya pendek ajelah...

    ReplyDelete
  17. saya senaman mulot ngan en suami la kak setiap pagi

    ngan sape lagi nak bising2

    payah betul dia nak bangun

    tu lom ada anak

    mmmm la hai..

    ReplyDelete
  18. kita samalah kak yus..walaupun zarif je yang baru sekolah, tapi sama jer..

    ReplyDelete
  19. senaman mulut setiap mase kacuali diaorg tido jek :)

    ReplyDelete
  20. rasanya kalau org pompuan
    ni tak buat senaman mulut
    macam gitu ...habis semua
    tak jadi kerjakan...

    anak2 tak bergerak kalau
    sore merdu ni tak di nyaringkan..hehehe

    ReplyDelete
  21. saya pun senaman mulut pagi2 kak, kalau tak sbb anak2 sbb daddy dia...

    kehkeh...

    ReplyDelete
  22. kak senaman mulut gini sokmo buat hihi kalau tak kuar suara buat senaman mulut ala2 muncung itik hihi

    ReplyDelete
  23. senaman mulut kejut bangun pagi belum sampai masa lagi, sebab dua2 kecik lagi, tapi senaman mulut saya start bila diorang bangun tido and start main sampai ke malam bila diorang nak tido. sekejap low tone, sekejap high tone:)

    ReplyDelete
  24. Yus... akak senaman mulut bukan waktu pagi je... tapi sepanjang hari...hahahaha...tu sebab awet muda...

    ReplyDelete
  25. Yus..betul kata anie..bukan pagi je..selagi tak tidur..bersenam aje mulut ni..he he

    ReplyDelete
  26. dgr jgk sinar fm..tp skrg lg byk dgr suria la pulak..
    biasa la tu potpet2 seorang ibu...
    sbbnya itulah kenangan terindah yg ank2 itu kenang bla dh dewasa nti..

    ReplyDelete
  27. sejak ada anak ni mmg setiap hari bersenam mulut kak...vokal pun dah mantap ni

    ReplyDelete
  28. stkt ni wani tak de senaman mulut lg...aniq mmg dah bangun,

    kakak plak..papa dia kejut, angkat bawak masuk bilik air terus pagi2...hihi

    ReplyDelete
  29. SinarFM jadi halwa telinga setiap hari masa dlm perjalanan ke tempat kerja. Kengkadang tu tersengeh-sengeh sensorang..


    Mulut kita pun memang sentiasa bersenam setiap pagi.
    Benda yang sama kena tanya; buat apa lama2 dalam toilet tu ? dah gosok gigi ke ? dah sabun ke ? Baru 2 anak lelaki tu... Yang perempuan senang aje... ;o)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...