Tuesday, July 12, 2011

Home » » .::BEKU::.

.::BEKU::.

Rasanya idea aku nak mencoret sesuatu di sini dah jadi beku.
Biasanya pagi-pagi aje otak rasa segar,
ada saja sesuatu nak di kongsi di sini.
Walaupun tak dapat nak update awal pagi,
idea tu memang sentiasa berlegar di kotak fikiran.
Dalam hati dah kata, nanti nak update pasal ini atau itu.

Tetapi beberapa hari ini rasa semua kosong.
Entah apa-apa yang aku kongsikan.
Tapi aku tahu, itu luahan dari hati sendiri.

Percaya atau tidak, kita sebenarnya perlukan terapi minda.
Setiap orang pasti ada cara mereka masing-masing untuk lakukannya.
Supaya otak kita tidak rasa beku.

Selain daripada perlu banyak membaca,
berbual dan berkongsi apa yang kita baca dan lalui sepanjang hari juga satu terapi minda.
Berkongsi rasa di blog,
membaca pengalaman kawan lain di blog
berbeza dengan terapi minda yang aku maksudkan.

Lain orang lain caranya mungkin.
Bercuti di samping keluarga,
Membaca suratkhabar,
Mendengar radio,
Bersukaria dengan kawan-kawan,
Mungkin itu salah satu cara...
Bahkan SHOPPING pun satu terapi minda juga
Cuma kalau terlebih shopping, minda jadi sakit pula...:D

Rasanya bila kita terlalu penat atau letih,
Rehat yang cukup di samping dapat menghirup udara segar
Adalah satu terapi minda yang baik kan...
Kalau badan penat, minda kita pun penat.
Dan ada masa kita tak dapat berfikir dengan betul dan rasional.

Aku biasanya takdelah penat mana pun,
Biasalah rutin harian surirumah, apalah sangat.
Penatlah juga, tetapi alah bisa tegal biasa kata orang.

Namun satu yang aku buat selalu,
Berkongsi apa yang aku lalui seharian dengan suami.
Dan begitu juga sebaliknya.
Waktu malam dan awal pagi biasanya waktu kami berkongsi cerita.

Cerita aku biasalah, berkisar tentang anak-anak.
Cerita menarik dari blog yang aku baca pun aku kongsikan dengan SRD.
Walau dia tak baca blog sangat,
Tapi bila dengar cerita dari aku, ada masa dia menjengah juga.

Cerita dia banyak berkisar pada urusan di pejabat hari itu
Cerita pelajar,
Cerita politik tempat kerja,
Cerita kawan-kawan,
Cerita staf-staf di bawah seliaanya,
Dan tak lupa cerita dari suratkhabar...

Ini selalu juga jadi perdebatan antara kami
Biasanya aku suka bertanya dari apa yang aku baca
Dan dia akan menerangkan dengan lebih terperinci

Satu peel aku, suka baca tak berapa habis
Sebab aku tahu nanti dia akan terangkan dengan lebih baik.
Ada masa kami sependapat, ada ketikanya tidak.
Mulalah gaduh-gaduh kecil...
Ada masa tak habis perdebatan kami
Dah masa dia nak pergi kerja...

Baru 5 hari aku tak rasa suasana itu
Minda aku dah jadi beku #-o

Semalam baru dapat dengar suara dia
Tapi waktu yang singkat itu, terpaksa di kongsi dengan anak-anak
Paling melucukan Arif
Bila melihat semua abang2 dan kakaknya bercakap di telefon
Dia pun buat gaya serupa menggunakan tangannya
Tapi bila ganggang di hulur padanya
Dia menjadi takut...huhu.

Arif, Arif......
Pagi ini badannya panas pula...
Dah menunjukkan tanda-tanda demam
Jelas , masa OS yang lebih dari 3 hari tidak harus berulang lagi
Tapi, itu rasanya tidak mungkin
Tuntutan kerja dan tanggungjawabnya adakalanya begitu...
Sebagai isteri, aku harus memahami...

~ يوس ~

39 comments:

  1. sha pun kekeringan idea...sbb kepenatan kot...

    mr. hUBby oustation...sha lak baru balik dari langkawi..balik dari langkawi..ptg tu terus cik abe gi OS...uhuhuhuhu

    ReplyDelete
  2. rindu la tu gamaknya...mak dia pun rindu jg kan....heheheheh...

    ReplyDelete
  3. lya lak..kalo xde idea mmg ltk pic asya j..xkisah la org boring..sbb blog milik kita...

    ReplyDelete
  4. saya paham apa yang akak rasa..rasanya saya pun akan jadi macam akak kalau suami OS lebih 3 hari, tapi sehari takder pun saya dah meroyan, hehe..lagi 2 hari dia balik kan..harap akak dan anak-anak sabar yea..

    ReplyDelete
  5. last 2 weeks en.asben saya OS 4 hari.. begitulah juga rasanya yus.. mmg beku otak jdnya bila hati tak berapa nak ceria.. bagi saya pula, terapi minda yg terbaik utk saya ialah bila ddk kat rumah dgn suasana yg bersih dan kemas.. rasa hilang segala stress.. tp jarang dapat sbb anak2 tgh membesar kan.. kita kemas atas dia org kecah di bawah, kita kemas bawah, atas pula berkecah..

    ReplyDelete
  6. suka terapi minda shopping tu

    wani tabik lah ngan akak, dpt handle anak2 tanpa suami di sisi... kalau wani, cemana lg agaknya

    mikirkan psl nk bawak anak ke spital pon smpai tegang segala urat otak...huhu..tp alhamdulillah dh ada penyelesaiannya

    ReplyDelete
  7. nabhan dah pndai ngoceh kat tipon dgn neneknya"ah..ah.." mungkin mengiyakan apa yg neneknya tanya...yana kdg2 penat kdg2 tk sempat nk update blog..sabar ye kak,moga2 encik abgnya selamat dan selamat juga buat akak menjaga diri dan anak2 :)

    ReplyDelete
  8. simpton kerinduan tahap dewa tu yus..heehehe

    ni sebab xle nk bertukar2 pendpt ngan somi..mcm akak..kalu lama2 dia OS..mulut ni dah gatal2 nk berckp...huhuhu..nk kene ada gak hubby yg dgr lluahan rasa..walaupun hal kecik aje spt..terlupa mesin kain..hhehehe

    sabar deh..kejap aje tu..esok lusa SRD balik la...kecek puas2 deh..

    ***mesti malu2 jumpa sb dah lama SRD OS..hehehe

    ReplyDelete
  9. sekarang anak2 dah besar kurang sikit serabut hal2 kat rumah tu...en somi kak ain selalu gi outstation jugak...mase anak tu semua kecik2 lagi mmg terase mencabar betul...nak gi keja lagi...nak anta taska...belum kire yg demam nk bawak gi klinik...sekali pegi berderet2 yg ikut...

    sabar ye yus...

    ReplyDelete
  10. Memang cam2 le klu hubby pegi OS lama....Hubby Nurul minggu lps gi OS gak spi jumaat dan minggu dpn nak gi Langkawi lg.....memang first day dia OS 2 rasa macam x semangat je & lps 2 3 hari baru semangat 2 dtg blk utk uruskan anak sorang2....Harap yus tabah ok....

    ReplyDelete
  11. hmm jadi beku sbb rindu ye? pasti si dia pun turut mrindu juga kan! heheh ayat terromantik plak ;D

    ReplyDelete
  12. saya kalu takde idea, suker letak gambar tanpa bicara. hehehe

    ReplyDelete
  13. wallah..nape ni?????
    rindu erk???
    jangan beku lama2 ye =)

    ReplyDelete
  14. alahai..beku lah pulok ye..hehe
    sabo kak yus..

    ReplyDelete
  15. samalah kak, kekdg beku idea nk dicoretkan kt blog ni, jenoh duk pikir tajuk dia hehehe

    ReplyDelete
  16. Masih kecik bila lihat kaka-abang bertelefon dgn abahnya mesti teruja tapi bila dihulur gagang sebab belum tahu cakap itu yg dia senyap...

    Tunggulah tak lama lagi Yus dia akan menguasai bila tel. berdering dia lari ambil dulu...

    ReplyDelete
  17. percaya tak kak, akak sebenarnya ada bakat utk tulis cerpen, dlm pada akak kata akak takde idea, jadik satu n3 yg panjang bual bicaranya...saya sendiri tak mampu utk tulis panjang lebar mcm akak...

    akak best!!

    p/s: saya kalau sibuk sgt baca paper online je kak, janji kita membaca jugak kan...huhu...

    ReplyDelete
  18. @kakcik
    hehe..malulah dngan kakcik...:)

    ReplyDelete
  19. @~aSHa~
    idea akak dah dtg semula nampaknya...:)

    ReplyDelete
  20. @LYAfrina
    Ni nak letak pic pun no mood lya..tu pagi tadi lah, ni dah ok rasanya..hehe

    ReplyDelete
  21. @missbby
    Tulah huda, tak sabar nak tunggu dia balik..

    Dulu mula2 sehari pun dah meroyan, tp skrg dah selalu gak kena tinggal kan, kalau lama sangat tu mmg meroyan gak..hihi

    ReplyDelete
  22. @Hanis Azla
    Saya pun suka rumah yg kemas, tp tulah hanis, anak2 kecik2 ni mmg susah nak nampak sentiasa kemas kan...

    ReplyDelete
  23. @Aku Ibu Muda
    masa belum pernah mengalami tu biasanya mmg mcm tu Wani. Kita rasa susah dan berat, bila dah ada pengalaman tu, apa pun harus ditempuhi kan, jadi senanlah benda tu...

    p/s:walaupun dalam hati gundah gulana gak..hehe

    ReplyDelete
  24. @Maya Mayana
    Mesti seronok dengar dia ngoceh tu..

    Arif belum lagi...

    aminnn, harap2 begitulah

    ReplyDelete
  25. @eB ezrin
    bukan tensen eB, kerinduan...hihi

    ReplyDelete
  26. @sarah-najwan
    hahahaa...

    Akaklah seorang yg begitu memahami apa yg yus cuba sampaikan...

    Betullah kak..memang begitulah sebenarnya..hehe

    ReplyDelete
  27. @ainnoraini
    bila semua benda kita kena lakukan sendiri tanpa di bantu, tu yg rasa berat skit tu kan kak ainn...

    thanks akak

    ReplyDelete
  28. @Keluargaku Syurgaku
    Yus biasa tak berapa kisah bila OS dalam negara, ni bila keluar negara, lain sikit...huhu.

    Rasa tension tak dapat call dia..huhu

    Tapi tulah, mengajar kita lebih berdikari sebenarnya kan Nurul

    ReplyDelete
  29. @NM02
    Yang tu ada masa kak yus buat juga..:)

    ReplyDelete
  30. @cheqna
    Nampak gaya dah cair tu Cheqna...:)

    ReplyDelete
  31. @ajumohit
    kan..kan..ada masa mmg idea tu ada, nak tulis tak boleh2 kan..huhu

    p/s: tapi kalau dah start menulis panjang lah pulak akak ni kan..hahah

    ReplyDelete
  32. @Kakzakie
    betul tu kak zakie, dah pernah lihat masa abang dan kakaknya sebaya dia dulu, sama je perangainya..hehe

    ReplyDelete
  33. @wahida
    bakat tulis cerpen?...huhu

    Akak merepek je Wahida, apa2 pun akak takes that as a compliment. Berbunga rasa di hati..hihihi

    ReplyDelete
  34. Mesti sekarang kak Yus dah dapat banyak idea untuk menulis, sebab pakwe dah balik, kan? :)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...