Friday, July 22, 2011

Home » , » Reply button kuning...

Reply button kuning...

Mesti semua nampak kan, di blog aku ni bila orang beri komen, nanti akan keluar butang "Post A Reply " kat sebelah nama orang yang komen tu.

Yang bertanya, Mrs Chubby

Hari ini ada yang bertanya macam mana aku buat macam tu. Sebelum ni pun pernah, tapi ada yang aku jawab terus kepada yang bertanya, tapi ada juga yang belum sempat ku jawab kot...huhu

Dan bila aku tekan aje butang reply tu, bukannya jawapan aku akan terus masuk ke email si pengomen atau apa ya, cuma senang sikitlah nak balas komen yang mana dulu, atau mungkin masa-masa tak sempat tu, balas komen kepada komen yang berbentuk soalan saja ke??

Bila aku tekan butang kuning tu untuk balas komen, akan terus tertera nama orang yang aku balas komennya tu berserta linknya seperti contoh di bawah:-

Yang aku tick merah tu contoh jawapan aku
Ok. Rasanya ramai dah tahu caranya sebenarnya kan. Tapi sebab ada yang bertanya, aku kongsi di sinilah ya.

Aku bukan nak buat tutorial ya. Cuma nak kongsi di mana aku dapat ilmu ni.

Kawan-kawan semua silalah terjah blog ibu faheem di sini ya....:)

Ikut semua step yang dia ajar. Cuma untuk step yang ke 6, korang boleh tukar je apa2 image dan bentuk reply button yang korang suka, macam aku punya tu kod image dia macam ni ya:-

http://i64.photobucket.com/albums/h192/omg-rob-omg/replybutton.gif

Rasanya ramai yang ada widget reply to comment ni, cuma nak buat butang dia yang tak tahu tu kan. Lepas ni bolehlah nampak ada button reply tu ya....

Selamat mencuba!

~ يوس ~

28 comments:

  1. terima kasih yus..rajin kongsi ilmu yg ada..senang sebenar nak reply komen kalau ada butang tu kan...nanti ada masa nak kena godek tkar cam tu gak lah yus...tq

    ReplyDelete
  2. Aha...cantik lah Yus.. teringin juga nak buat camtu... Terima kasih...

    ReplyDelete
  3. nmpk ok tapi akak skrg bab2 nk upgrade blog ni..dah ke laoot yus..hak mana ade ajo..heehehe

    btw..tq yus bg ilmu ni..

    ReplyDelete
  4. Suke jgk mcm ni kan, seng nk reply

    ReplyDelete
  5. Nampak reply tu lebih spesifik, kan?

    Nanti nak belaar juga lah...

    Pilihan 1: Menapis Cerita...

    ReplyDelete
  6. oh gitu eh kak! hehe.. betul jugak nak scroll naik atas balik reply komen kdg tu payah jugak. :D tq kak!

    ReplyDelete
  7. @suri solehah
    senang tu meamng senang suri, cuma yus ni bila dah banyak tu, jadi malas juga nak balas komen...ampunnn!!

    ReplyDelete
  8. @aNIe
    hehe..cantik ke kak! Buat kalau ada masa buat kak...:)

    ReplyDelete
  9. @sarah-najwan
    yus biasa bila mood update ka laut atau yus tengah tension sikit, suka godek blog, cari ilham...hahaha

    ReplyDelete
  10. @ajumohit
    kan...tapi jenuh jugalah nak reply satu-satu..hehe.

    Ada yang suka reply sekali banyak kan..:)

    ReplyDelete
  11. @azieazah
    ha'ah kak azie, lebih spesifik kepada orang yg kita nak balas komennya tu

    ReplyDelete
  12. @Asmara
    ha, kalau ada ni senang balas satu-satu As, sambil kita tengok apa yg orang tu tulis, sambil kita balas komen dia...hehe

    ReplyDelete
  13. oh...macam gitu fungsinya
    bolehlah cuba bila ada free
    time nanti :)

    ReplyDelete
  14. yus..kena baca betul2 kalau nak buat ni.akak bukan pandai sangat.

    ReplyDelete
  15. tq Yus share...nak cuba lg buat nanti...coz dulu Nurul pernah buat ok...pas tu x tahulah tekan butang utk repply 2 klr eror 404......

    ReplyDelete
  16. @Acik Erna
    ha'ah kak, mmg kena baca dan faham betul2 ...:)

    ReplyDelete
  17. @NM02
    kalau niezza baca entri ni dari laman utama mmg tak nampak button2 kuning tu niezza.

    Kena baca klik pada tajuk entri itu saja, maksudnya hanya ada satu entri di muka depan. Nanti keluarlah semua komen bersama reply button tu...

    Faham tak ni??

    ReplyDelete
  18. @Keluargaku Syurgaku
    oo ya ke? Kadang2 mmg macam tu Nurul.

    Takpe cuba lagi..hehe

    ReplyDelete
  19. yus , ieda pernah buat mcm nie dulu .. ermm dia akan kuar dlm bentuk pop comment tak bila org komen .. sbb kalau kena load balik semula takut selalu hang bila org nak komen ..

    itu yg ieda alami dulu dlm blog ieda .. tapi entahlah takut ieda nie x paham sgt bab2 IT nie .. bila org cakap susah , ieda x nak lah susahkan org kan huhuh

    ReplyDelete
  20. @ieda
    ieda, bila tekan je butang kuning tu, memang dia keluar pop-up window untuk komen. Bukan kena loading semula.

    Dah lama dah yus guna ni. Dari bulan 5 2010 lagi, tak pernah ubah.

    Selama ni ieda komen blog yus mmg kuar pop-up windows kan...

    ReplyDelete
  21. thanks kak yus, c0z share cara nak wat butt0n reply tu, tapi sedih le plak, x leh nak buka bl0g ibu faheem tu.. nati saya cuber laGik...

    ReplyDelete
  22. nk cube jugak la tepek mende ni...

    kak yus dah tuko cat baru ye...santikkk

    ReplyDelete
  23. @Mrs.Chubby::.
    tak boleh nak buka ke? Kenapa ya? Akak buka ok je..huhu

    ReplyDelete
  24. kak yus ~ biasa la kak yus.. kat opis kene block,, hehe dah jadik pun.. mekasih pada kak yus .. hepi..hepi..

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...