Huhu...dua tiga minggu nih aku kemaruk makan kerang masak goreng cili berkicap nih. Resepi aku dapat daripada Kak Lin, akak yang jual ikan di pasar Parit Raja nih. Aku rasa sedap sangat pulak. Aku memang suka makan kerang dari dulu. Dalam minggu nih saja, dah dua kali masak kerang, sampai Aqil anak aku cakap, " Ibu nih asyik kerang jer".. Resepinya memang cukup mudah. Kredit tu Akak Lin yer...
Kerang goreng cili berkicap (nama aku pandai2 letak sendiri)
1/2 kg kerang
3 ulas bawang putih - di tumbuk
1/2 inci halia- di tumbuk
7 batang cili padi - dititik
1 helai daun kunyit diracik
1 sudu besar minyak
1 sudu teh gula
kicap masin
(sebenarnya resepi akak tuh guna kicap manis, tak perlu gula, tapi sebab rumah aku ada kicap masin jer, aku ubah lah)
Cara-cara: Bersihkan kerang. Tumis bahan tumbuk dan cili padi. Bila dah naik bau, masukkan kerang bersama daun kunyit tadi. Masukkan setengah cawan air dan gula. Kacau seketika, kemudian masukkan kicap. Tutup dengan penutup periuk. Biarkan hingga kerang masak. Siap di hidang. Marvelous. Masa aku menaip nih pun terasa nak makan kerang lagi dengan resepi ini .
Teringat pulak masa mengandungkan Alia dulu. Teringin sangat nak makan kerang, tapi masa tuh, susah nak dapatkan kerang. Aku ingat Dr Faez kata ada kerang di Morisson Doncaster, Sheffield takde masa tuh. Beriya mencari sampai ke sana, dapatlah kerang yang kecik-kecik gitu. Tak sama macam kerang Malaysia. Huhu...jadilah asal tak kempunan. Balik sini, puas aku makan kerang.....
p/s: n3 auto publish lagi. Waktu ini rasanya aku dah melepak di Muar pula.
pergh.. sedap tu. rumah mak kat muar selalu gak buat kerang masak kicap nih (kitaorg panggil la) resepi pun lebih kurang cuma pakai cili kering. Tp buat kerang rebus cicah sambal kicap pun lagi best. hehe..
ReplyDeletekat sini mana nak cari kerang nih. belom jumpa lagi! kak yus ni buat org terliur je tau! hihi..
kak yus... NAAAAAkkk jugak kerang.. sedap nye...! waaaa.. nak balik mesia la camni.. huhu
ReplyDeletesedapnye kak... nnt nak try lah resepi kerang nie...mekasih share resepi... (",)
ReplyDeleteMenarikkkkkkk.. Ehh kak lin tuh mmg suka kasi resipi eik.. hari tu azi tya ikan pekasam tuh kan... dia pun kasi reseipi yg mcm yus citer dengan azi tuh.... dengar kan ajeeee.. padahal dah tahu .. yus citerr.. ngeh ngeh ngeh..
ReplyDeleteas:hehe..kat jepun tak jumpa lagi eh...kalau tak jumpa kena tunggu beberapa tahun lah nih ekk..hihi. Jangan mare as..
ReplyDelete*********************
ruhil: cubalah cari kat Morisson, kot-kot ada...tp tak sama size lah dengan Malaysia punya..huhu
*********************
umie:cubalah...
*********************
ajzie:ha'ah kakak tuh suka share resepi. Oo dengan azi pun dia cakap eh..hehe. Azi beli ker ikan pekasam dia, kata tak suka ikan pekasam hari tuh.
SAYA PUN SUKA KERANG..TP SEJAK TERKENA KERANG BUSUK TU RASA LOYA LAK..TP KALAU DAH OK NANTI BULEH CUBA RESEPI NI..
ReplyDeleteYusssssss
ReplyDeleteAzi tak beli laa.. azi tya aje.. Masa tuh beli ikan pari so tanya2 ler apa yg nampak dek mata ku ini.. hihihi
nampak menarik kak
ReplyDelete