Thursday, September 13, 2012

Home » , , » Merancang kehamilan di usia lebih 35? Risiko?

Merancang kehamilan di usia lebih 35? Risiko?

Tengok wajah comel, halus mulus Arif ketika usianya 4 bulan tetiba rasa bestnya ada baby kecik lagi.
Gambar di ambil daripada entri ini.

Ada perasaan nak tambah seorang lagi anak, tapi takutnya sebab usia dah 36 tahun. Bila baca info di internet, risiko kehamilan di usia lebih 35 dan awal 40 tahun, agak menakutkan di situ. Biasanya di kaitkan dengan high blood, diabetess, down syndrom dll.

Jangan ada yang serkap jarang kata aku dah peknen pula ya. Tidak!! Belum ada isi pun, baru planning je nak menambah. Baru planning pun hati dah kecut perut macam mana?

Teringin juga nak dengar pendapat mereka-mereka yang pernah mengandung di usia lebih 35 atau mungkin lebih 40. Apa perasaan? Perlu minta nasihat doktor dulu ke?Kalau nak kata dari pandangan kasar, memang aku dah tak secergas dulu dah. Masa mengandungkan Arif pun ada masalah tekanan darah rendah. Selalu penat dan letih. 

Dari dulu SRD memang suka anak ramai. Kata dia 6 paling bagus, tapi aku kata max pun 5 je kot. Arif dah 2 tahun 2 bulan, dah boleh bersedialah kalau rasa nak menambah kan.

Paling penting persediaan mental aku sendiri, emosi kena stabil kan. Urus anak 4 pun aku dah rasa penat, kalau tambah seorang lagi boleh ke? 

Baru menulis pasal ni pun hati dah berdebar-debar takut! Aduh!!! Cancel lah macam ni!!

Bang!!! 4 cukuplah kan?

Pendapat anda?


~ يوس ~

38 comments:

  1. assalam yus..acik mengandung yang last dah berumur 37 tahun..tu pun nurse tu kata..boleh lagi 2 kalau nak anak 5 he he..tapi last pulak..3 je la hero acik.selain dai mabuk teruk..memang acik mengandung mabuk teruk dari anak pertama..lain2 masaalah tak de..cuma diakhir kehamilan darah naik sikit..tapi alhamdulillah tak de apa2..dibagi cuti rehat je.

    ReplyDelete
  2. kak muda lagi..boleh je tambah anak kan.

    ReplyDelete
  3. InsyaAllah ok.

    Masa pregnantkan Adam emak Adam dah > 40 tahun.

    Nabi Muhammad s.a.w berkahwin dgn Siti Khadijah pun masa beliau dah berumur 40 tahun. Dapat 6 org anak.

    ReplyDelete
  4. Kakcik melahirkan anak ke 3 di usia menghampiri 36 tahun dan anak ke 4 (bongsu) di usia hampir 40 tahun (pergi ke klinik untuk rawatan pun rasa malul waktu itu). Alhamdulillah, mereka adalah anak-anak yang sihat sekarang ini. :)

    ReplyDelete
  5. alamakkk saya yang dua ni pun berkira-kira nak tambah ke takkk...mcm mana ni??

    ReplyDelete
  6. Kalau minta pendapat kakak usia 40 pun boleh jgn kata 36. Ramai saudara-mara kakak mengandung diusia lanjut sebab rata-rata belajar sampai lupa nak menikah. Bila kawen mestilah dah jejak 30an.. tapi alhamdulillah semuanya ok je. Apa lagi sekarang sistem kedoktoran kian maju. So teruskan Yus. Dapat kembar bagi kakak satu hihi...

    Kalau di luar negara yg usia 50 pun boleh lagi. Itulah sebabnya selagi belum menopause boleh aje. (INGAT INI PENDAPAT KAKAK TAU).

    ReplyDelete
  7. Erm, kalo rezeki apa salahnya. 35 thn masih okay. Ada kakak kawan saya umur 44 thn pun masih pregnant.

    ReplyDelete
  8. akak mengandung dan melahirkan naufal umur 35...hikhik... kawan akak umur 41 mengandung alhamdulillah anak dia sihat dan sempurna... apapun semuanya bergantung pada rezeki dan bahagian masing2... klu tuhan dah tetapkan bahagian dan rezeki untuk mendapat down syndrom.. mengandung umur 24 tahun pun boleh dapat down syndrom..semua bergantung pada rezeki dan bahagian memasing.. itu pendapat akakla...

    ReplyDelete
  9. erm...my mom mengandungkan adik saya yg last masa umur dia 40 tahun..

    time tu la kena kencing manis..darah tinggi..pernah juga kena tahan dalam wad..baby pun tak boleh lahir secara normal..kena operate..

    tapi..kalau Allah nak bagi...
    rezeki namanya..usah kisah kesan2 sampingan yg lain..:)

    ReplyDelete
  10. aaah, yus ok...aje nak mengandung lagi lagipun bukan anak pertama. Saya mengandung anak pertama pada umur 37. Alhamdulliah semuanya ok. Dr pakar yang merawat saya lagilah umur 42 pun dia masih mengandung. Saya pun insyallah nak tambah seorang lagi kalau Allah izinkan maklumlah saya dapat anak setelah 11 tahun kahwin. Apa yang penting doa dan serah semuanya pada Allah yang Maha Mengetahui.

    ReplyDelete
  11. last mengandung umur 38.
    Kalau muda2 ada peluang tu kan bagus.Kurang risiko.

    ReplyDelete
  12. ikut yus
    semua atas yus
    sakit pun yus
    semua nyee yus
    kita perempuan kena fikir sendiri
    selalunya org lelaki akan ikut dan x kesah pun macam suami ieda
    ada 3 org pun dia dah pening ;)

    semua atas diri sendiri dan kemampuan kita
    memandangkan jaman skrg semua duit .. 4-5 org tuu dah memadai ;))

    ReplyDelete
  13. assalmualaikum kak
    lamanya tidak mengkomen -komen..:)

    jom le pregnant.
    nanti kita buleh pregnant bersama2..
    hihi

    ustaz kazim kata siti khadijah dulu umur 40 tahun mengandung..6 orang anak..paling2 kalau menyusu 2 tahun, umor 50 an masin mengandung kot

    Tapi pendapat saya la kak,zaman skarang pencemaran super banyak sebab tula banyak penyakit...especially kita ni makan kenkadang tak jaga

    bg zakiah kalau kesihatan akak tiptop sekarang, takda masalah rasanya mengandung lagi ...
    insyaallah nanti masa pregnant buat banyak2 amalan..:)

    ReplyDelete
  14. Kak pB mengandungkan Adam Faris pada umur 38tahun.
    Pada umur 39 tahun , akak melahirkan Adam Faris.
    Jarak umur Adam dengan Nurin adalah 8 tahun

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum..
    jalan2 nampak blog ni plak.. singgah jap nak bagi pendapat...
    saya genap 35 tahun hari ni.. mengandung skrg 20 weeks.. lebih kurang dekat2 5 bulan lah kan... next year saya bersalin anak ni bulan 1 atau awal bulan 2.. hari tu gi klinik, mmg kena minum air gula sbb nak kena check paras gula.. takot ada diabeties kan.. alhamdullillah.. x de.. skrg ni saya cuma ikut segala nasihat doctor dan nurse.. sbb mmg usia mcm ni ada risiko penyakit.. tawakal dan banyak berdoa pada allah.. moga di lindungi bayi dan kita.. :)

    ReplyDelete
  16. Nurul pun fikir cam Yus juga,hubby nak lg klu boleh 6 org macam family Nurul dan family dia,tp nak kena planning betul2lah yea dan bergantung pd rezeki yg Allah kasi,Klu Nurul nak pregnant lg nak bulan puasa dah 7-8 bulan boleh puasa habis,Insya Allah.Awal2 mengandung Nurul nie mabuk habis,jomlah Yus sama2 mengandung,hehehe....

    ReplyDelete
  17. Salam Yus,
    Actually kalau sihat tubuh badan tak ada masalah...tapi boleh tanya doctorkan...Kata org mengandung ini 35 keatas adalah amsa yang paling baik sebab kita dari segi emosi dan kewangan dah stabil

    ReplyDelete
  18. yus,

    akak mengandung n bersalinkan Alysha (no. 4) waktu umo 35 dan Firas pulak umo 38....alhamdulillah, takde masalah penyakit darah tinggi, kencing manis etc tapi disyaratkan melalui saringan tu ie. MGTT test yg minum air gula tu walaupun takde history keturunan ada kencing manis...alhamdulillah, takde masalah....risiko atau tak risiko, semuanya ketentuan Allah...takde siapa boleh merancang apa yang dikehendakinya sebaliknya semuanya berlaku dengan kehendak Allah SWT......jom yus......beranak 5 cam akak!!!

    ReplyDelete
  19. kak yus..tahun ni saya 33
    en suami kata nak sorang lagi,kalau boleh boy..sebelum umur saya 35 tahun
    wah..macamlah boleh tahu kalau peknen boleh dapat boy ;)

    tapi saya yg takut sbb peknen no 3 tu hari ada kencing manis
    huhu..takutnya saya
    sbb doc kata 'kalau penah kena kencng manis masa peknen,ada kemungkinan jd penyakit kekal'

    acaner nak tambah tu?

    ReplyDelete
  20. Saya ada ank 3. Pun tingin gak nak tmbh lg. Tp bila kenangkn time peknen, loya, x larat jln, cepat penat dll tu, tinggal berangan je la. Mr hubby lak ada skt jantung. So kena consider byk benda klw nk peknen lg. Nak nak yg 3 ni pun pening. Yg no 3 tu x de hal. Kakak dan abg tu mcm2 perangai. Terbantut kejap angan angan tu. Tapikan, rezeki masing2. Ada yg ok wpun dah 35 above. Gud luck yus. Syoknye klw peknen kan..

    ReplyDelete
  21. Jika mental bersedia, minda semangat kuat, fizikal sihat, sokongan suami kuat juga, insyaAllah tiada masalah pun. Kita ada banyak doktor pakar, hospital canggih. Apa salahnya.

    Saya last bersalin age 35, tapi memang stop atas nasihat doktor, sebab anak dah 6 dah masa tu.

    ReplyDelete
  22. kak yus..saje nak kongsi..sepupu suami nadiah pernah mengandung di usia awal 40-an. alhamdulillah, selamat dan sihat kedua-dua ibu dan anak. dah besar pun anaknya. dalam 4-5 tahun agaknya umur si bongsu tu :). apa pun, kena bincang betul-betul dengan suami. mungkin boleh minta pandangan pakar kalau perlu. just my 2 cents :)

    ReplyDelete
  23. kak yus..saje nak kongsi. sepupu suami nadiah pernah mengandung di usia awal 40-an. alhamdulillah, sihat kedua-dua ibu dan anak. anaknya pun dah besar dah. 4-5 tahun agaknya umur si bongsu tu sekarang :). kena bincang betul-betul dengan suami. mungkin boleh minta pandangan pakar jika perlu. just my 2 cents :)

    ReplyDelete
  24. entahlah yus..teknologi terkini lebih hebat kot..ada gak kwn dee yg pregnant masa umur 37 & 38 tahun..ok je tengok dorang..dee ni boleh lagi sorang..ramai yg suruh menambah..tp badan dah tak larat..baru 38 tuh..hahaha..tgklah kalau ada rezeki..

    kalau yus nak cuba...apa salahnya..gi jumpa gynae eh..kot2 dia boleh memberi pandangan yg lebih baik..

    ReplyDelete
  25. Salam Yus..
    Topik yang menarik ni....nampaknya akak ketinggalan...:)

    bagi akak, kalau Yus dah bersedia untuk menambah sorang lagi anak, mengandunglah Yus sebab pasti Yus dah bersedia untuk menghadapi semuanya....banyakkan berdoa, insyaallah, semuannya akan selamat. Mak cik akak mengandung sulung umur 38...dua tahun lepas tu mengandung lagi, alhamdullilah, keduanya sihat sampai sekarang....akak pun mengandung Adik aishaa dulu umur 34 tahun....

    ReplyDelete
  26. As salam Yus,

    Marya pun rasa mcm dah lewat sb skrg ni nak masuk 30 dah... anak baru sorang ade 5 years to go b4 masuk umur berisiko... Mak marya dulu umur 41 mengandungkan Marya tau...takde apa2 pula... tulah kan org dulu2 sihat & kuat... Kita pun kena contohi mereka ni tp lain pula cabaran buat kita... kena jaga kesihatan dr skrg Yus... pesanan utk diri sendiri juga ni... sb Marya mmg nak anak ramai (3-4) org... cukup kot...ngee :))

    ReplyDelete
  27. akak last mengandung at the age of 36.. masih ok lagi.. but not 40.. satu lagi, if u fit, then go ahead..

    ReplyDelete
  28. hu hu dilema sama mcm saya.. kalau yus rasa confident, teruskan.. doa dan tawakal.. kalau mcm saya.. doc br je tanya nak pregnant lagi ke sbb nak buat treatment radioactive.. apapun, semua dari kita sendiri, rasa boleh ke tak.. 2nd opinion especially dari medical aspect pun mungkin boleh mebantu...

    ReplyDelete
  29. saya pun nak lagi..kalau ikutkan nak 5 atau 6 tapi tak mungkin kot, dapat 3 pun kira ok, tapi setakat ni belum dapat greenlight dari en suami..huhu

    ReplyDelete
  30. bila tgk rakan2 blogger dpt baby... munna pun teringin kak.... rasanya nak menambah thn depan

    ReplyDelete
  31. izan pun rasa takde masalah kalau kak yus nak pregnant lagi as long as kak yus sihat. jom kak.. join kelab ibu beranak 5! hehehe...

    ReplyDelete
  32. Kak kalau 36 tu masih boleh lagi insya Allah, saya pon ada niat nak menambah macam Akak, tapi bila pikir husband outstation every week, dan saya pon selalu keluar visit, saya tangguhkan dulu :)

    ReplyDelete
  33. akak pun tingin gak tp bila mengenangkan age akak ni pun risau gak lebih lagi dah 9 thn tak peknen ni.Semlam lak dengar sorg kakak staf ni cerita dia peknen anak bongsu last year masa age dia 39,hari2 asben dia jd doctor cucuk kat perut kat peha atau kat lengan dia coz masa peknen tu dia kena kencing manis.ngeri lak rasa .tp hati tingin nak tambah lagi sorg kononnye nak girl la biar along ada kawan .

    ReplyDelete
  34. ok je kan, sbb bukan ank first melainkan badan ada penyakit mungkin risiko sikit

    ReplyDelete
  35. Makchaq lepas anak ke 4 (36 thn) rasa penat dan nak stop. bila anak dah besar dah banyak masa lapang rasa nak anak lagi. Makchaq bersalinkan Nafisah masa umur 45 tahun. Alhamdulillah x ada apa2 masalah dan bersalin pun normal, sakit pun dalam 2 jam saja.
    Semuanya rezeki, tapi sebelum mengandung makchaq ada la buat research sikit, check up gula dan darah tinggi hampir setahun,(check sendiri, beli mesin2 semua) tengok ok.. rasa confident terus mengandung .
    Kalau macam umur Yus kira muda la tu..

    ReplyDelete
  36. Anda mencari pregnancy(UPT) dan Ovulation (OPK) test murah?
    Hanya RM1/pcs
    lawati blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...