Sunday, October 23, 2011

Home » » Nak balik rumah emak; drive sendiri; boleh ke??

Nak balik rumah emak; drive sendiri; boleh ke??

Ok, tak mahu sedih-sedih,
Tak mahu fikir-fikir lagi,
Sekejap je seminggu tu,
Kita doakan yang terbaik..
Semoga SRD selamat dalam perjalanan pergi dan balik ke Melbourne tu.

Aku??
Di rumah.....,anak-anak cuti sekolah seminggu.
Apa perancangan ni???

Nak jalan-jalan mall???
Oh! Tidak!!!!
Aku tahu aku belum pandai handle mereka 4 beradik sendiri tanpa abahnya di shopping kompleks.

Sekarang dalam kepala, nak sangat balik rumah emak di Melaka.
Boleh ke aku harungi perjalanan 2 jam lebih dalam kereta tu bersama 4 kids??
4 orang kanak-kanak yang berusia, 9,7,5 dan 1 tahun..huhu

Hati aku dup-dap, dup-dap sedari semalam.
Masih berkira-kira..
Bagi yang biasa mesti akan berkata.
"Alah, apa ada hal kan? Bawa sajalah kereta tu dengan anak-anak. Dapat juga jalan-jalan dari terperap di rumah?"
Siapa kenal anak-anak aku?
Mereka semua kanak-kanak cerdik, aktif dan terlebih aktif walaupun di dalam kereta.
Konsentrasi memandu boleh terganggu.
Perjalanan jauh tu!!!!

Sepanjang perjalanan muka aku boleh stress macam ni kot??
Tapi ini jumlahnya ramai sangat ni....hahaha.

Yang pasti aku tak boleh memandu laju begini.

Pun boleh jadi ribut nanti.
Setakat ini aku pernah bawa 3 anak-anak tanpa Arif berjalan jauh sikit.
Tapi bersama Arif, 4 orang semuanya belum pernah lagi.
Dan Arif sekarang sangat-sangat tak reti duduk diam.
Perjalanan memakan masa agak lama tu!!
Agak-agak aku boleh tak??

Atau nak paling selamat,
Duduk rumah sajalah Yus!!
Study dengan anak-anak tu.
1 November mereka semua mula periksa.

Tapi aku perlu ada kekuatan untuk bawa mereka semua balik!
Aku nak balik rumah emak!!
Sehari dua pun jadilah!!!

Mungkin ini jalan penyelesaiannya.
Beri mereka buku, beri mereka mainan...but Arif!! Beri dia susu!!!
Aku tanya SRD...
"Abang percaya tak ibu boleh bawa anak-anak sendiri balik rumah emak?"

Dan dia memberi kepercayaan penuh kepada aku.
Aku boleh katanya.
Tetapi kenapa aku sendiri was-was ya???

Sebenarnya terfikir-fikir, kenapa macam tak ingat jalan nak balik Melaka ni??
Hahahahaha.....:D :">
Tulah asyik jadi co-driver je bila jalan jauh, terus jadi pelupa...hihi :D.

Ok. Wait and see....
Berjaya ke tidak aku balik Melaka??

*Semua image hasil carian google*

~ يوس ~

16 comments:

  1. Hehe.. Arif tu ikat je kt car seat!

    Ok kot kak.. Tak pun minta lah tolong adik akak dtg and drive balik ke Melaka. So akak boleh pegang Arif tu..

    ReplyDelete
  2. Yus..
    Akak ,yakin Yus...boleh!!!!
    Suruh Aqil tolong jagakan adiknya...tapi kalau was-was jugak..akak rasa baik Yus duduk rumah aje...buat aktiviti dengan mereka dalam seminggu bercuti tu..:)

    ReplyDelete
  3. huhu..insyaallah...kak yus kena yakin je...jgn was2..was2 tu x elok tau...

    ReplyDelete
  4. insyaAllah...akak harap yus berjaya pulang ke kg...
    kalau x cuba meme kita akan takut selamanya yus...
    akak mula2 nak bw keta dulu mcm tu la...

    tp pastikan kedudukan anak2 yus dalam keta betul susunannya..spy tdk ganggu pemanduan..hehehh

    kalau diaorg dh wat hal...bergenti jer dulu tp jalan jap..

    ReplyDelete
  5. insya allah boleh kot yus..sbb abang dah besar skit..
    tapi dgn anak2 aktif ni suri faham..dulu masa berasingan dgn suami..wekend je drive sendiri bawa anak2 dr penang..penah beli ubat..letak kt belakang..sampai R&R..Adam tunjuk botol kosong dia dah minum habis..menangis dlm hati..belum bab gurau n gaduh lg..
    try lah yus hehe

    ReplyDelete
  6. ASSALAMMUALAIKUM..

    MINTA JASABAIK DARI RAKAN BLOGGER UNTUK MENDOAKAN KESEJAHTERAAN SAHABAT KITA DARI SINAR RAUDAH YANG SEKARANG SEDANG BERTARUNG NYAWA AKIBAT DEMAM DENGGI YANG KRITIS..MOGA DENGAN DOA SEMUA ALLAH MEMAKBULKANNYA.AMIN

    ReplyDelete
  7. Insya Allah boleh kak, sediakan tmpt selamat utk arif heheh, Sediakan mainan utk lekakan arif, Dan minta anak2 lain behave Dan tgk2kan adik insya Allah kak yus boleh!!!

    ReplyDelete
  8. Rasanya boleh la kak yus!! chaiyokkk.tapi kalau akak nak jugak balik melaka dan rasa was2 ikut pendapat sufia tu, suruh adik akak balik naik bas ke rumah akak dan drive balik ke melaka nanti..senang kann..:)

    ReplyDelete
  9. mesti boleh!!
    malaysia boleh..
    yus pun bolehhhhh!!!

    cukup semangat tak saya bagi ni>???

    ReplyDelete
  10. Hhmmm... jika mama la kan... mama cuba gak blk sendiri memandangkan ke melaka.. hhhiii... kecuali la ke kelate.. hhheee.. jln dia mencabar.. blh cuba.. jln elok, so blh slow2 dan blk gak berhenti sekejap.. rasanya akan berjaya...:).. go girl..

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. yus kalau nak balik jugak kna yakin boleh..jangan was2.
    kalau arif mula kacau ibu..cari perhentian..berhenti dulu..bila dia dah ok..baru jalan balik..

    ReplyDelete
  13. hhehe..chaiyuk2..ibu boleh..sy pun sll tak igt jalan..haha

    ReplyDelete
  14. salam perkenalan yus..
    InsyaAllah..yus kena la yakin dengan diri sendiri. Rasanya anak yus yang 9thn tu blh diharap untuk tgk2kan adik yg setahun tu =)

    ReplyDelete
  15. InsyaAllah dia jadi mudah kalau kita sentiasa fikir mudah. Semoga Allah SWT memudahkan perjalanan yus bersama anak-anak ye.

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...