Ok, kita sambung cerita aku ke Kuantan lagi minggu lepas.
Dua minggu sebelumnya, semasa trip pertama ke Kuantan tu, misi mencari Murtabak Mengkasar tak tercapai. Yalah, kedainya jumpa, tapi tutup kan.
Maka, trip kali kedua ni, kami tidak melepaskan peluang untuk mencuba nasib sekali lagi. Alhamdulillah, hajat kami tercapai. Murtabak mengkasar ada di jual hari itu.
Sampai di gerai Murtabak Mengkasar, Pekan dan hampir 6.30 petang |
Aqil dah lapar, tak sabar tunggu. Dari mula sampai asyik tengok brader tu buat murtabak..huhu |
3 beradik lagi tak reti duduk diam. Ramai sungguh pelanggan yang menunggu..huhu. |
Solat maghrib dulu di Surau Tuan Haji Abdullah Kg Mengkasar, Pekan ni. |
Dah selesai solat, baru murtabak yang di minta sampai...Sedappp!!! |
Aqil paling suka dapat makan murtabak ni. Bertambah-tambah dia makan. Kami order 1 yang besar dan 2 yang size biasa.
SRD kata, dia lagi suka murtabak singapore. Apapun, memang ada kelainan dari murtabak biasa yang kami beli di pasar malam tu. Cara dia buat lain sikit. Berlapis-lapis, sedikit berbeza dan di makan dengan bawang tu.
Tiba-tiba rasa terliur pula...huhu.
~ يوس ~
huhuhuhuhu..teliuq ni...adusss...nak cari tang mana ni...mlm ni pasar mlm mana tak tau...
ReplyDeleteqema suka makan martabak tanpa dicicah apa-apa, makan gitu je hihi
ReplyDeleteapa beza ngan martabak biasa ni kakyus, rasa & rupa ke? mahal ke kak?
walaupun dr kecik duk kuantan xpenah pun mkn murtabak nie...hubby sy mmg feveret murtabak...esp bln pose...leh la ajak dia g cr nnt
ReplyDeleteohh yes... itu memang tersohor punya... kampung mak yg lama dah tak sempat nak singgah...
ReplyDeleteeh yus....dari kecik akak mmg hanya jumpa murtabak makan ngan bawang(akak org utara)...bila duk kl rasa pelik makan murtabak ngan kari...now duk perak,beli murtabak dibagi both pulak :)
ReplyDeleteooo yg hari tu gerainya dh tutup tu ye...amboi rmainya org nk mkn murtabak...mmng special sgt2 la tu ye!
ReplyDelete@LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™
ReplyDeletehehe...kakD, nanti bila ada pasar malam belilah...:)
Tapi rasanya lain sikit murtabak mengkasar ni dgn yg pasar malam tu...
first time tgk..kalo smpi ke pekan bolehlah cuba..
ReplyDelete@qemaishak
ReplyDeleterupa macam sama je, tapi cara dia buat tu lain sikitlah qema.
Akak tengok mula2 dia tebar dulu kulit dia tu, dia masak dulu, lepas tu baru dia letak daging atasnya. Lepas tu, kasi lagi satu lapis tepung atas dia, dah hampir masak, letak lagi daging tu.Berlapis-lapis dia buat.
Rasa nak kata berbeza sangat tu, entahlah ya. Tapi memang sedap dan tebal dari yang biasa tu...
@zura_habib
ReplyDeletezura, sebelum ke kuantan yang mula2 tu, akak search internet, cari tempat2 makan menarik di sana. Tu yang dapat maklumat pasal Murtabak Mengkasar dan Ana Ikan Bakar petai tu, kalau tak memang tak tahu...
Ramai dok kata patut cuba, so, cubalah kan...
Satu lagi satay zul, yang tu pun kami cari..hehe
@MULAN
ReplyDeleteMemang tersohor ya kak. Bila search dekat Garmin senang je kuar...memang popular lah murtabak ni di sana kan..
@Ina Hashim
ReplyDeleteyus di sini biasa murtabak jual dengan kari kak...
Tapi yus lagi suka makan gitu je sebenarnya...:)
@So Shy Lady
ReplyDeleteMasa kami sampai tu, dari jauh mmg dah penuh kereta di situ kak...
Kira memang popular lah murtabak ni..sedap pun sedap!
mmg besar la murtabak tu.. mak cakap kat penang pun ada tapi tak pasti plak kedai mana..
ReplyDelete@Dee
ReplyDeletememang harus cuba kalau sampai sana Dee...:)
@Sofya
ReplyDeletebesar kan Sofya. Kami order satu besar tu dan dua yg size biasa kan. Tp satu yg size biasa tu bungkus, sebab tak terhabis di situ, kenyang.
Sampai hotel bedal lagi..hehe
alaa. rugila saya , sebab saya ni tak suka makan bawang
ReplyDeletesedapnya tengok murtabak tuh..
ReplyDeletelama tak makan tuh..
klu dpt sekeping pun dah banyak dan tentu rasa kenyang yee
tebalnye??nyum2..
ReplyDeletebila la dpt rase murtabak ni...
kak ain sekeluarga mmg suke makan murtabak ni...
ReplyDeletemmg puas kalau mkn mcm tu..tebal pulak tu...
nampak sedap tu...
ReplyDeletesib baik x ngidam! ahaha..
ReplyDeletesedapnya kak...saya pernah makan murtabak raja yg femes kt kelantan tu, tebal bukan main, tp saya ni mmg suke mkn semua pon sedap hihihihi
ReplyDeleteklu tahu dr awal sblm saya ke kuantan beberapa bulan lepas, kompem saya akan cari tempat ni kak...
ReplyDeleteasha pun tak tahu kewujudan murtabak gelemer ni..
ReplyDeleteokay kak...dh boleh imagine dh sedapnya ni :)tp tgok cam arif je lagi boolat...
ReplyDeletekalau perut dah lapar, murtabak senawang pun sedap !
ReplyDeletetahniah dapat cek nuff ! banyak keping boleh beli murtabak tu ..
huhuhuh miss layie nak jumpe yus .. huwaaaaaaaaaaaaaa .. :(
ReplyDeletesedapnya kak...dah lama sgt tak makan murtabak. kalau kami ni, selalu layan roti canai...
ReplyDeleteImpian terlaksanalah Yus. Tengok anak-anak makan lagi seronok. Tak sama dgn murtabak BP ke Yus?...
ReplyDeletemurtabk nie best..suke mkn gitu je..
ReplyDeletepaling suka makan kuah bawang ni...tp kalau kena yg tak pandai buat, tak sedap..
ReplyDeleteakak...terliur saya tgk murtabak tu.. kat sini kena la saya buat sendiri...ntah bila la nak buat..tahan liur jela nampaknye...huhu
ReplyDelete@Mak Su
ReplyDeletetak suka bawang ke maksu...
takpe, makan je murtabak tu tanpa pencicah dia, macam tu pun dah sedap. Tapi dalam murtabak tu ada jugalah bawang sikit2..
@sal
ReplyDeletekami makan berlima beranak, dua keping dah kenyang kak sal
@♥cmª shIemª♥
ReplyDeletenak rasa kenalah ke Pekan cma...:)
@ainnoraini
ReplyDeletetebal kan kak ainn...saya suka juga..:)
@zino
ReplyDeletememang sedap abah zino...:)
@Asmara
ReplyDeletehaha, kalau ngidam buat murtabak segera yang guna kulit popia tulah As...
@ajumohit
ReplyDeletehehe..akak pun aju, kalau pasal makan semua sedap..hihi
@NM02
ReplyDeletelepas ni kalau sampai sana lagi jangan lupa cari ya...
Niezza, len kali sebelum ke mana2, google dulu dan listkan tempat2 makan yg mungkin boleh di kunjungi..
akak buat macam tulah...
@~aSHa~
ReplyDeletelaa ye ker?...hehe...ni dah tahu kan
@Maya Mayana
ReplyDeletearif kedinglah yana...
dah 11 bulan baru 7.8kg. Kena bising dengan misi tu..huhu
@al-lavendari
ReplyDeletehehe..kalau dah nama murtabak tu mmg sedap kan pakngah..:)
ha, kalau size besar tu, dapat 80 keping dengan cek tu pakngah...:)
@ieda
ReplyDeletememang belum ada rezeki nak jumpa ieda...
lagipun ieda balik kampung kan weekend hari tu...
@Izan Ishak
ReplyDeletekami kalau singgah pasar malam, murtabak ni menu wajib izan...
dapat pula yang tebal dan besar mcm murtabak mengkasar ni memang bestlah...:)
@Kakzakie
ReplyDeletesize dia lain kak...rasa dia pun sedapppp...
cara dia masak tu pun saya tengok lain, sebab berlapis2 antara tepung dan daging.
Biasa di BP, daging masuk dalam tepung dan masak je kan...
@♥MiZz-siHa♥
ReplyDeletebetul2 akak pun suka makan gitu aje..:)
@Aku Ibu Muda
ReplyDeletekak yus biasa tak suka kuah bawang tu tau, tp yg ni sedaplah...
@Umie
ReplyDeleteUmie, buat murtabak yg guna kulit popia tulah Umie..
akak dulu di UK teringin murtabak, inti buat sendiri, pakai kulit popia...sedap juga...:)
wah sedapnya..terliur tengok..kalau pakai kulit popia best tak??tak pernah buat..hehe beli jerk tahu..hehe
ReplyDelete