Friday, October 14, 2011

Home » » Petua Pisang Tanduk masak sekata

Petua Pisang Tanduk masak sekata

Aku nak berkongsi satu petua yang aku belajar dari jiran aku sorang ni.
Belakang rumah dia memang penuh dengan pokok pisang, sukun, buah naga.
Dah selalu aku dapat merasa hasil tanaman dia.

Kali ini dia beri aku pisang tanduk pula.
3 biji pisang tanduk yang dia beri itu masih mentah.
Aku dapat 2 hari yang lalu.

Pisang tanduk yang aku dapat.
Pesan akak Zura ni kepada aku;
"Yus! Nanti balik letak garam tau di hujung pisang tu. Tabur je sikit di situ, supaya pisang tu semua masak saing dan sekata"

Oh!! Baru ku tahu..hehe
Maka sampai di rumah, aku pun buatlah seperti yang di pesan.
Dan hari ini selepas 2 hari, pisang tanduk itu sudah pun masak.
Dan masaknya betul sekata!!
Semua masak serentak!

Pisang tanduk ini masak serentak!
Kalau tak letak garam, biasanya pisang tu tak masak serentak.
Itulah petua yang di perturunkan oleh Kak Zura jiran ku ini.

Uolls pun, kalau beli pisang tanduk mentah, bolehlah amalkan petua yang sama ya.

Erkkk..pisang lain pun sama kot. Tak kan pisang tanduk aje kan...:p

Nak tanyalah!
Pisang tanduk biasa sedap di buat apa?
Aku tahu goreng saja...
Kalau buat pengat ke, sedap tak?;)

~ يوس ~

32 comments:

  1. baguslah share petua ni, thanks ye

    boleh guna pakai

    ReplyDelete
  2. Ala Yus... kalau kakak dah nama pisang boleh je buat apa pun. Nak tahu anak kakak pisang tanduk ni makan mentah pun jalan juga... kami satu family suka pisang:)

    ReplyDelete
  3. petua bagus ni..thx sharing..baru dee tau..

    ReplyDelete
  4. letak hujung tu kena ler bukak dia nyer kulit sikit kot yerk... kalu kita janji pisang hantam ajalah...

    ReplyDelete
  5. @Kakzakie
    Ya ke kak??

    Saya kalau pisang tanduk tak pandai nak makan mentah atau makan mcm tu saja, pisang lain takpelah..:)

    ReplyDelete
  6. @Cho Zila
    saya tak bukak pun zila...

    yang pasti pisang tanduk tu dah terpotong bahagian hujung tu, so letak kan bahagian yg keluar getah dia tu...

    tgk dari gambar, mana ada saya bukak kulit dia kan...:)

    ReplyDelete
  7. gi masjid tak pernah ada orang nak sedekah pisang ni~keh keh~

    ReplyDelete
  8. boleh bagi petua ni pada emak juga nnt.. terima kasih yus.. saya pun yg tahunya pisang tanduk tu sedap goreng.. kalau yg muda boleh buat kerepek.. he..he.

    ReplyDelete
  9. Bagus petua ni. Pisang tanduk ni kesukaan Che Abang I... pengat pun sodap!!!

    ReplyDelete
  10. kami grg jerk... letak kat tangkai dier ker ujung lagi satu tuh?

    ReplyDelete
  11. eh, 1st time dgr benda cam ni...
    bagus yus share kan...

    untung betul yus dpt pisang tu, sbb klu beli mmg pisang tanduk antara yg mahal kan...

    sya suka goreng je...terangkat!

    ReplyDelete
  12. bagus la petua ni...mudah dan senang ingat..senang amalkan

    ReplyDelete
  13. oh info berguna nie ..
    hurmm kalau tidak x tahu pun kan .. mcm nie barulah dia masak sekata ye ..

    aloor selain grg x tahulah leh buat ape ngan pisang nie huhuh

    ReplyDelete
  14. begitu ghupanya..tp kalau masak sekata banyak pulak kan?
    nak mengoreng sekali memang tak habis

    terima kasih petua tu ye.

    ReplyDelete
  15. oo yer ke..baru tau ni,
    kalau kat kg pakcik saya letak
    daun apa ntah sekali ngan pisang
    spy masak sekata...

    ReplyDelete
  16. Oh begitu rupanya ye.. selalunya kat umah mak mertua tu goreng je.. tak pernah pulak dia buat selain goreng... tak pe lah, goreng pun sodap. Tapi kalau yus cuba resepi lain dan menjadi bolehlah share hih hih

    ReplyDelete
  17. thanks kak ..share petua ni....

    ReplyDelete
  18. petua yang menarik.. tapi lagi menarik kalau dapat pisang sukun dan semuanyalah.. hikhikhik..

    psstt: nak sukun boleh tak.. sedap kalau digoreng garing..

    ReplyDelete
  19. Yus ,


    buat sira pun best


    tau kan nak wat cam ner?

    ReplyDelete
  20. sy pun baru tau petua letak garam nih.. next time kalau beli pisang leh la cuba petua akak ni..

    pisang tanduk sy pun suka goreng jer.. resepi lain x penah try..

    ReplyDelete
  21. yus..buat pengat memang sedap..sebab ytak masam..kalau 3 biji tu..acik goreng satu je..yang 2 lagi penagt..sebab suka makan pengat pisang..

    ReplyDelete
  22. kak kecur air liur tgk pisang tu, goreng mmg sedap tu kak, manis je rasa klu yg dah masak tu, hmmm nyum2

    ReplyDelete
  23. kak..petua yg elok tuh..
    tq for shairng!

    ReplyDelete
  24. wah petua yang bagus terima kasih kak yus...

    ReplyDelete
  25. Terimakasihhh!

    Saya belajar sesuatu yg bagus hari ini.

    Pisang tanduk ni agaknya buat kerepek mesti berbaloi, kan? buat laaaa.. pleaseeeee.... hehehe

    ReplyDelete
  26. ooo camtu yee..akak pun baru tahu..mekasih kongsi petua..

    ReplyDelete
  27. wahhh...goreng pun sodapppp....

    tq ya share petua tu...

    ReplyDelete
  28. jarang beli pisang mentah...biasa beli pisang goreng jer..hehe

    ReplyDelete
  29. wahhhh petua bagus ni kak..
    nti cik ana boleh cube gak..hehe










    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  30. ah, bagus la petua ni. fai tak pernah tau pun. hihi... fai suke pisang tnduk goreng jer ;)

    Dari kulit berjerawat yg bernanah...Kini semakin cerah dan licin

    ReplyDelete
  31. x penah beli pisang tanduk.. tp bagus juga petua nih.. len kali boleh la amalkan (kot la beli pisang tanduk)..

    ReplyDelete
  32. Tak pernah masak guna pisang tanduk. Selalu, mak Yati goreng je. Bagus petua tu, kak Yus. Thanks, share. :)

    ReplyDelete

Ada apa-apa nak tambah silalah tinggalkan jejak yer..Terima Kasih.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...