Aku nak berkongsi satu petua yang aku belajar dari jiran aku sorang ni.
Belakang rumah dia memang penuh dengan pokok pisang, sukun, buah naga.
Dah selalu aku dapat merasa hasil tanaman dia.
Kali ini dia beri aku pisang tanduk pula.
3 biji pisang tanduk yang dia beri itu masih mentah.
Aku dapat 2 hari yang lalu.
Pesan akak Zura ni kepada aku;
Oh!! Baru ku tahu..hehe
Maka sampai di rumah, aku pun buatlah seperti yang di pesan.
Dan hari ini selepas 2 hari, pisang tanduk itu sudah pun masak.
Dan masaknya betul sekata!!
Semua masak serentak!
Kalau tak letak garam, biasanya pisang tu tak masak serentak.
Itulah petua yang di perturunkan oleh Kak Zura jiran ku ini.
Uolls pun, kalau beli pisang tanduk mentah, bolehlah amalkan petua yang sama ya.
Erkkk..pisang lain pun sama kot. Tak kan pisang tanduk aje kan...
Nak tanyalah!
Pisang tanduk biasa sedap di buat apa?
Aku tahu goreng saja...
Kalau buat pengat ke, sedap tak?
Belakang rumah dia memang penuh dengan pokok pisang, sukun, buah naga.
Dah selalu aku dapat merasa hasil tanaman dia.
Kali ini dia beri aku pisang tanduk pula.
3 biji pisang tanduk yang dia beri itu masih mentah.
Aku dapat 2 hari yang lalu.
Pisang tanduk yang aku dapat. |
"Yus! Nanti balik letak garam tau di hujung pisang tu. Tabur je sikit di situ, supaya pisang tu semua masak saing dan sekata"
Oh!! Baru ku tahu..hehe
Maka sampai di rumah, aku pun buatlah seperti yang di pesan.
Dan hari ini selepas 2 hari, pisang tanduk itu sudah pun masak.
Dan masaknya betul sekata!!
Semua masak serentak!
Pisang tanduk ini masak serentak! |
Itulah petua yang di perturunkan oleh Kak Zura jiran ku ini.
Uolls pun, kalau beli pisang tanduk mentah, bolehlah amalkan petua yang sama ya.
Erkkk..pisang lain pun sama kot. Tak kan pisang tanduk aje kan...
Nak tanyalah!
Pisang tanduk biasa sedap di buat apa?
Aku tahu goreng saja...
Kalau buat pengat ke, sedap tak?
~ يوس ~
baguslah share petua ni, thanks ye
ReplyDeleteboleh guna pakai
Ala Yus... kalau kakak dah nama pisang boleh je buat apa pun. Nak tahu anak kakak pisang tanduk ni makan mentah pun jalan juga... kami satu family suka pisang:)
ReplyDeletepetua bagus ni..thx sharing..baru dee tau..
ReplyDeleteletak hujung tu kena ler bukak dia nyer kulit sikit kot yerk... kalu kita janji pisang hantam ajalah...
ReplyDelete@Kakzakie
ReplyDeleteYa ke kak??
Saya kalau pisang tanduk tak pandai nak makan mentah atau makan mcm tu saja, pisang lain takpelah..:)
@Cho Zila
ReplyDeletesaya tak bukak pun zila...
yang pasti pisang tanduk tu dah terpotong bahagian hujung tu, so letak kan bahagian yg keluar getah dia tu...
tgk dari gambar, mana ada saya bukak kulit dia kan...:)
gi masjid tak pernah ada orang nak sedekah pisang ni~keh keh~
ReplyDeleteboleh bagi petua ni pada emak juga nnt.. terima kasih yus.. saya pun yg tahunya pisang tanduk tu sedap goreng.. kalau yg muda boleh buat kerepek.. he..he.
ReplyDeleteBagus petua ni. Pisang tanduk ni kesukaan Che Abang I... pengat pun sodap!!!
ReplyDeletekami grg jerk... letak kat tangkai dier ker ujung lagi satu tuh?
ReplyDeleteeh, 1st time dgr benda cam ni...
ReplyDeletebagus yus share kan...
untung betul yus dpt pisang tu, sbb klu beli mmg pisang tanduk antara yg mahal kan...
sya suka goreng je...terangkat!
bagus la petua ni...mudah dan senang ingat..senang amalkan
ReplyDeleteoh info berguna nie ..
ReplyDeletehurmm kalau tidak x tahu pun kan .. mcm nie barulah dia masak sekata ye ..
aloor selain grg x tahulah leh buat ape ngan pisang nie huhuh
begitu ghupanya..tp kalau masak sekata banyak pulak kan?
ReplyDeletenak mengoreng sekali memang tak habis
terima kasih petua tu ye.
oo yer ke..baru tau ni,
ReplyDeletekalau kat kg pakcik saya letak
daun apa ntah sekali ngan pisang
spy masak sekata...
Oh begitu rupanya ye.. selalunya kat umah mak mertua tu goreng je.. tak pernah pulak dia buat selain goreng... tak pe lah, goreng pun sodap. Tapi kalau yus cuba resepi lain dan menjadi bolehlah share hih hih
ReplyDeletethanks kak ..share petua ni....
ReplyDeletepetua yang menarik.. tapi lagi menarik kalau dapat pisang sukun dan semuanyalah.. hikhikhik..
ReplyDeletepsstt: nak sukun boleh tak.. sedap kalau digoreng garing..
Yus ,
ReplyDeletebuat sira pun best
tau kan nak wat cam ner?
sy pun baru tau petua letak garam nih.. next time kalau beli pisang leh la cuba petua akak ni..
ReplyDeletepisang tanduk sy pun suka goreng jer.. resepi lain x penah try..
yus..buat pengat memang sedap..sebab ytak masam..kalau 3 biji tu..acik goreng satu je..yang 2 lagi penagt..sebab suka makan pengat pisang..
ReplyDeletekak kecur air liur tgk pisang tu, goreng mmg sedap tu kak, manis je rasa klu yg dah masak tu, hmmm nyum2
ReplyDeletekak..petua yg elok tuh..
ReplyDeletetq for shairng!
wah petua yang bagus terima kasih kak yus...
ReplyDeleteTerimakasihhh!
ReplyDeleteSaya belajar sesuatu yg bagus hari ini.
Pisang tanduk ni agaknya buat kerepek mesti berbaloi, kan? buat laaaa.. pleaseeeee.... hehehe
ooo camtu yee..akak pun baru tahu..mekasih kongsi petua..
ReplyDeletewahhh...goreng pun sodapppp....
ReplyDeletetq ya share petua tu...
jarang beli pisang mentah...biasa beli pisang goreng jer..hehe
ReplyDeletewahhhh petua bagus ni kak..
ReplyDeletenti cik ana boleh cube gak..hehe
luv,
cik ana
ah, bagus la petua ni. fai tak pernah tau pun. hihi... fai suke pisang tnduk goreng jer ;)
ReplyDeleteDari kulit berjerawat yg bernanah...Kini semakin cerah dan licin
x penah beli pisang tanduk.. tp bagus juga petua nih.. len kali boleh la amalkan (kot la beli pisang tanduk)..
ReplyDeleteTak pernah masak guna pisang tanduk. Selalu, mak Yati goreng je. Bagus petua tu, kak Yus. Thanks, share. :)
ReplyDelete