Salam Ukhwah buat semua....
Semalam 17 Ramadhan, selesai memasak juadah berbuka SRD berkata " Ambil le gambar, masuk dalam blog eh. Merajuk dengan blog ke? Lama tak update?"
Merajuk ke? Tidak sebenarnya, cuma adalah hati sedikit tersentuh dengan satu komen ikhlas seorang pembaca senyap selama ini, tapi sekali dia komen pedas pula. Jadi aku rasa baik berehat sebentar dari menulis untuk mengambil nafas baru, semangat baru. Aku tentunya sayang dengan blog yang telah lama aku bina ni. Mula mengenal blog dan menulis blog dari 2006, mana mungkin aku melupakannya terus. Sayang rasanya. Ramai kenalan dan sahabat aku dapat dari blog. Komen dan cerita-cerita anda semua menceriakan hari-hari aku sepanjang masa. Bila berdiam diri dan komen pun tiada yang masuk, mulalah rindu bertandang.
Entri akhir aku 27 Julai lalu ialah ketika hari jadi Arif yang kedua. Tiada sambutan apa pun, cuma aku buatkan anak-anak cream cheese butter cake. Saja nak mencuba buat kek keju pula. Tapi rupanya anak-anak kurang minat, aku je yang suka cheese cake ni....huhu.
Atas pandangan kek dari bahagian bawah, bawah pula kek bahagian atas. |
Cream cheese butte cake yang sudah di potong. |
Ok, inilah first dan last ibu buat, malas nak buat kalau orang dalam rumah kurang suka kan. Sendiri buat, sendiri makan, mana nak datang semangat.....ekekek.
Resepi Cream cheese butter cake (Kredit to blog Citarasa Kehidupan Sue Joshua)
BAHAN-BAHANNYA:
200 gm butter
200 gm cream cheese
250 gm gula kastor
250 gm tepung gandum
5 biji telur
1 s/t baking powder
CARA-CARANYA:
- Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu persatu hingga adunan ringan, campurkan tepung bersama baking powder kemudian kaub balik tepung kedalam adunan hingga rata dan sebati.
- Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter.
- Tutup adunan untuk mengelakkan permukaan kek hangus.
- Bakar adunan kedalam oven pada suhu 180c hingga masak dan permukaan kek keperangan (kira-kira 50-60 minit) mengikut jenis oven masing-masing.
~ يوس ~
Kakcik tengok gambar pun kakcik tu gebu, lembut dan sedap. :)
ReplyDeletesalam yus..betul kata kak cik..nampak genu betul kek tu..mesti sedap..tapi anak2 memnag suka coklat..kek pun nak coklat kan
ReplyDeletekak yus, kek ni boleh kukus tak?
ReplyDeletetak pastilah pulak, akak pun baru ni pertama kali buat kan...:)
DeleteSedapnya yus.. Samalah sy, kurang minat buat sesuatu yg anak2 x mkn. Kecuali dah tingin sgt.. :-)
ReplyDeletelaaaaa.. cheese cake lah yg selalunya ramai peminat ni Yus...
ReplyDeletedunia blog pun ada cabarannya, anggaplah itu semua dugaan utk mematangkan kita. Saya minta maaf ya, manalah tahukan dalam mengomen2 ni terkecik hati dsb.. selamat kembali berblog ya..
gebu nyer kek!ya allahhh..terliur!heheehhee...
ReplyDeletecantik naiknyer , mesti sedap ni!
ReplyDeletenampak cantik gebu...
ReplyDeletegebu~~terbayang2 dia punya bau masa keluar oven~~
ReplyDeleteSENANG JE BUAT EH.nt nk try lah.
ReplyDeletemana boleh merajuk dengna blog kan yus.. itulah tmpt kita nak mencurah rasa he.he..
ReplyDeletetp betullah yus, bila apa yg kita masak anak2 tak minat jd tak seronok sgt..
aah lahh ieda ingat yus dah majukk
ReplyDeletesunyii je
sekali update .. haaaaaaa mak aihh sebijik kek jadi haaaaaaaaaa ;)
rajin yus melayan buat kek
ieda sampai skrg x pandai buat kek huhuh
salam...lamanya kak yus menyepi..majuk ngan cma ke? huk3..
ReplyDeletesdpnye tgk kek tu. huhuhu.. nak buat masih x reti lagi...
kat gmbr pun dah nampak gebu apatah lagi kalau tengok real n masuk ke mulut.Kenapa ye ada org yg jenis komen pedas2 dan menyinggung perasaan org.Akak heran org jenis mcm ni coz blog2 yg di komen tu bukannya blog gossip hiburan dunia artis pun.Kebanyakan kita ni family blogger...tak paham..tak paham.Sabar la Yus.
ReplyDeleteKat rumah ni pun anak2 kurang minat juga dgn kek yang bercheese ni, memang tak dapat nak buat la
ReplyDeleteTQ FR RESEPI..
ReplyDeletecam senang je
saya suka kek yang ada cream2, kalau takde cream memang tak makan ler kecuali kek pisang..akak merajuk ngan sapa kak?
ReplyDelete